Ruokavalioosi kuuluvat syötävät ja juotavat voivat olla yllättävän ratkaisevassa asemassa kuukautiskipujen voimakkuuden suhteen.

Kuukautisten aikaan monella tekee mieli herkutella ja syödä jotain, joka tekisi olon paremmaksi tai piristäisi mieltä, mutta tästä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Healthspanin lääketieteellinen johtaja Sarah Brewer kertoi The Sunille, että kivuliaat kuukautiset liittyvät kohdun limakalvon tuottamiin prostaglandiineihin, joiden määrää vääränlaisen ruoan napostelu voi lisätä.

”Suunnattomia kuukautiskramppeja ilmenee, kun tuotat tavallista enemmän prostaglandiineja tai tulet herkemmäksi niiden vaikutuksille”, Brewer totesi.

The Sunin mukaan tietyillä syötävillä sekä juotavilla voit kuitenkin helpottaa oloasi ja kuukautiskipuja. Tällaiset syötävät pitävät hormonit tasapainossa tai toimivat eri puolilla elimistöä helpotten ruoansulatusta, väsymystä tai nesteiden kertymistä elimistöön.

PMS-oireisiin erikoistuneen konsultoivan gynekologi Anne Hendersonin mukaan lääketieteen ja täydentävien hoitojen yhteisöissä on paljon debattia liittyen ruokavalioon ja kuukautisiin. Hendersonin mielestä todisteet ruoan vaikutuksista ovat pehmeää dataa, mutta sitä ei silti kannata sivuuttaa.

Henderson suosittelee kuukautiskivuista kärsiviä kokeilemaan erilaisia ruokia ja juomia selvittääkseen, mikä heille itselle toimii. Alla on kuitenkin vinkkejä syötävistä, joilla voit helpottaa kuukautiskipuja, sekä niiden perään syötäviä, joiden nauttimisen rajoittaminen voi pahentaa kipuja.

Näitä syötäviä kannattaa nauttia

Rasvainen kala

Rasvaisen kalan pitäisi olla osa ruokavaliota terveyssyistä jo lähtökohtaisesti, mutta se voi myös olla hyödyksi kuukautiskramppien kanssa. The Sunin mukaan se johtuu siitä, että rasvaisessa kalassa on paljon omega-3-rasvahappoja.

”Omega-3:t muuttuvat aineiksi, jotka vähentävät inflammaatiota ja voivat auttaa kivuliaissa kuukautisissa”, Brewer kertoi ja lisäsi, että omega-3-kalaöljyillä on myös kipua lievittävä vaikutus, kuten joillakin anti-inflammatorisilla lääkkeillä.

”Omega-3:n on ajateltu olevan luonnostaan anti-inflammatorinen ja tutkimus on antanut ymmärtää, että sen lisääminen voi auttaa parantamaan monia PMS-oireita – sekä fyysisiä että psykologisia”, Henderson myötäili.

Lohi, tonnikala, sardiinit, taimenet, anjovis sekä silli ovat hyviä lähteitä rasvaiselle kalalle.

Lehtikaali ja pinaatti

Lehtivihannesten, kuten lehtikaalin ja pinaatin, lisääminen ruokiin tai smoothien sekaan voi auttaa häätämään kuukautiskivut sekä muita tympeitä PMS-ongelmia. Hendersonin mukaan se johtuu siitä, että näissä on paljon rautaa, kalsiumia sekä kaliumia, jotka kaikki auttavat rajoittamaan ikäviä kuukausittaisia oireita.

Lehtivihanneksissa on myös paljon magnesiumia, joka voi rentouttaa lihaskramppeja kuukautisten aikana.

”Magnesiumilla on lihasta rentouttava vaikutus ja se on tehokas vähentämään selkäkipua sekä kivuliaisiin kuukautisiin liittyvää alavatsakipua – etenkin kuukautisten toisen ja kolmannen päivän aikana”, konsultoiva gynekologi Tania Adib totesi The Sunille.

”Magnesiumlisät, joita otettiin kuuden kierron ajan, osoittivat vähentävän kuukautiskipua”, hän jatkoi.

Pähkinät

Adibin mukaan myös pähkinät ovat hyvä magnesiumin lähde, joten voi tehdä hyvää napostella erilaisia pähkinöitä. Se vois myös auttaa välttämään sokeriset herkut, millä voi olla merkitystä kuukautiskipujen kannalta.

Täysjyvät

Kuukautiskivut voivat ilmentyä myös turvotuksena, joka tekee olosta verkkaisen ja epämukavan. Henderson suosittelee valitsemaan kuiturikkaita vihanneksia ja täysjyvää, jotka auttavat ruoansulatusjärjestelmään pysymään liikkeessä ja suojaavat ummetukselta. Täysjyviin lukeutuu tumma riisi, joka voi olla parempi vaihtoehto kuukautisten aikaan kuin valkoinen riisi.

Saat täysjyvää esimerkiksi aamupalalla muun muassa puurosta tai lounaalla kuskusin, linssien, kvinoan tai ohran muodossa.

Banaanit

Toinen tapa pitää ruoansulatusjärjestelmä käynnissä, on popsia bananeja. Hendersonin mukaan siitä saatu kuitu auttaa myös tasapainottamaan verensokerin tasoja, minkä lisäksi banaanissa on se hyvä puoli, että siinä on paljon kaliumia.

”Kaliumilla on tärkeä rooli lihasten terveydessä ja supistelussa sekä elimistön nestetasapainossa. On siis monia syitä – krampeista turvotukseen – miksi syödä banaaneja”, Henderson kertoi.

Inkivääritee

Kuukautiskipujen yhteydessä tulee usein pahoinvintia ja yleistä epämukavaa tai huonoa oloa. Inkiväärin tiedetään helpottavan etovaa oloa ja sitä on käytetty Hendersonin mukaan tuhansien vuosien ajan.

”Inkivääriä voi nauttia monissa muodoissa, kuten raakaana (raastettuna kuumaan veteen sitruuna kera), inkivääriteenä tai käyttämällä inkiväärijauhetta”, Henderson vinkkasi.

Vesi

Yksi helpompia juttuja olon helpotukseen kuukautisten aikana on se, että varmistat nauttivasi tarpeeksi vettä. Hendersonin mukaan nestehukka voi myös johtaa lihaskolotukseen ja -kipuun, joten tätä tilaa kannattaa välttää tästäkin syystä.

”Varmista, että juot parisen litraa vettä päivässä, jotta nestehukka ei iske”, hän neuvoi.

Vesi voi auttaa myös välttämään väsymystä ja päänsärkyä.

Koeta rajoittaa näitä syötäviä

Sokeri

Kuukautisten lähestyessä mielessä saattaa pyöriä vain erilaiset sokeriset herkut ja muut lohturuoat. Hendersonin mukaan niiden syöminen vain pahentaa insuliiniresistenssin ongelmaa ja johtaa todella aaltoilevaan verensokerin tasoon sekä siihen liittyviin oireisiin. Hendersonin mukaan yleisesti alhaisen glykemiaindeksin ruokien syöminen ennen kuukautisia ja niiden aikana auttaa minimoimaan verensokerin tason aaltoilun, minkä on mielletty vaikuttavan yleisiin PMS-oireisiin.

Liha- ja maitotuotteet

Monien ihmisten ruokavalio koostuu liha- ja maitotuotteista, mutta niiden vähentämisellä voi olla ympäristövaikutusten lisäksi myös hyvä vaikutus kuukautisoireisiin.

”Joillekin naisille on apua vähentää punaisen lihan ja maitotuotteiden kulutusta (jolloin on hyvä varmistaa, että saat muuten tarpeeksi rautaa ja kalsiumia)”, Adib kertoi The Sunille.

”Punainen liha ja maitotuotteet saattavat sisältää hormoneja, jotka voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon”, Brewer lisäsi.

Tyydyttynyt rasva

Brewerin mukaan tyydyttynyt rasva vaikuttaa nostavan inflammaation tasoa, kun sitä syödään liikaa. Tyydyttynyt rasva tarkoittaa käytännössä lähes kaikkea, mikä maistuu herkulliselta: jäätelö, suklaalevitteet, kakut, pullat ja palvi- ja suolalihat. Lisäksi sitä on muun muassa voissa ja juustossa. Terveyskirjaston mukaan suositeltava tyydyttyneen rasvan osuus on enintään kolmannes ravinnon rasvoista eli alle 10 prosenttia ravinnon sisältämästä energiasta.

Brewerin mukaan tyydyttyneen rasvan tapa vähentää omega-3-rasvahappojen muunnosta elimistössä voi tehostaa prostaglandiinien tuotantoa. Hän myös lisäsi, että tyydyttyneellä rasvalla on taipumus olla osa lempivälipaloja ja tutkimuksissa on todettu napostelun lisäävän kuukautiskipuja.

Kahvi

The Sunin mukaan on anekdoottisia todisteita siitä, että kofeiinin vähentäminen tai jättäminen pois voi helpottaa kuukautiskramppeja. Gynekologi Gino Pecoraron mukaan tässä on järkeä, vaikkei aihetta ole tutkittu.

”Tämä on mielenkiintoista, koska tiedämme kahvin saavan sileän lihaskudoksen supistelemaan joillakin ihmisillä, minkä takia monet käyttävät kahvia saadakseen elimistön käyntiin aamulla”, hän sanoi.

”Ja naiset, joilla on ärtynyt rakko, ovat huomanneet kahvin tai kofeiinipitoisten juomien lisävän tarvetta mennä vessaan. Joten on mahdollista, että muutkin elimet, joihin liittyy sileä lihaskudos, kuten kohtu, toimivat samalla tavalla”, Pecoraro lisäsi.

Olemme ennenkin kertoneet erilaisista tavoista helpottaa kuukautiskipuja. Voit lukea naisten kertomia helpotuskeinoja täältä, löydät luonnollisia tapoja helpottaa kramppeja täältä sekä voit lukea 7 tavasta, joilla taltutat kuukautiskivut, täältä.

Lähde: The Sun