Tutkimus paljasti, että kaloreita kuluu enemmän tiettyyn aikaan päivästä.

Jokaisella on omanlaisensa aineenvaihdunta, joka määrittelee, miten nopeasti kulutat ruoan, jota olet syönyt. Aineenvaihdunta voi kuitenkin vaihdella merkittävästi läpi päivän, ja tutkimuksen mukaan onkin mahdollista polttaa keskimäärin kymmenen prosenttia enemän kaloreita tiettyyn aikaan päivästä.

Tutkimuksessa havaittiin, että sen osallistujat polttivat noin kymmenen prosenttia enemmän kaloreita myöhään iltapäivällä sekä alkuillasta kuin varhain aamulla. Tutkimus julkaistiin Current Biology -journalissa.

Tutkimuksessa kuitenkin otettiin huomioon vain kalorien kuluminen, kun ihmiset olivat levossa. Tutkimuksesta uutisoineen Cosmopolitan UK:n mukaan siis voisit istua täysin aloillasi puoli tuntia kello 05 ja uudelleen kello 17 ja todennäköisesti polttaisit kymmenen prosenttia enemmän kaloreita kello 17.

Tutkimukseen osallistui vain seitsemän henkilöä, jotka viettivät yli kuukauden laboratoriossa eikä heillä ollut mahdollisuus selvittää kellonaikaa. Laboratoriossa ei ollut kelloja eikä ikkunoita ja heitä kiellettiin käyttämästä puhelimiaan tai internettiä.

Kroppa toimi ”biologisen” kellon mukaan

Cosmopolitan UK kertoo, että tutkimuksen osallistujille annettiin tietyt aikataulut, joissa kerrottiin, milloin he saivat nukkua, herätä ja syödä. Joka ilta heidät lähetettiin sänkyyn neljä tuntia myöhemmin kuin edeltävän iltana – tällä matkittiin sitä, mitä he kokisivat, jos matkustaisivat maailman ympäri viikossa.

”Koska heidän rytminsä vastasi sitä, että kiertäisivät maapallon ympäri joka viikko, ei heidän sisäinen kellonsa pysynyt perässä”, tutkimuksen vanhempi kirjoittaja Jeanne Duffy Brigham and Women’s Hospital -sairaalan Division of Sleep and Circadian Disorders -osastolta kertoi.

Koska osallistujien sisäiset kellot eivät voineet luottaa ulkosiin vihjeisiin nukkumisen ja syömisen suhteen, toimi heidän kroppansa täysin ”biologisen” ajan mukaan. Tätä biologista aikaa asiantuntijat mittasivat aineenvaihduntaa vastaan.

Cosmopolitan UK:n mukaan tulokset osoittivat, että aineenvaihdunta oli hitaimmillaan myöhään biologisen yön aikaan(eli aamun varhaistunteina), mutta oli huipussaan noin 12 tuntia myöhemmin, biologisen iltapäivän/illan aikaan. Ero poltetuissa kaloreissa oli keskimäärin 130 enemmän iltapäivällä ja illalla kuin varhain aamulla.

Cosmopolitan UK huomauttaa, että koskapaino nousee, kun nautittujen kaloreiden määrä on enemmän kuin kulutettujen kaloreiden määrä, joten tällainen tieto voi olla hyödyllinen, kun päättää mitä syö ja milloin. Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Cosmopolitan UK