Juokseminen vaikuttaa positiivisesti aivoihin, mutta samaa ei voi sanoa intervalli- ja voimaharjoittelusta.

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan juokseminen ei ole hyvästä vain kroppaasi, vaan myös aivojasi ajatellen ja sen vaikutus on suurempi kuin high intensity training eli HIT-harjoittelulla tai voimaharjoittelulla.

Telegraphin mukaan suomalaisutkijat selvittivät aerobisen kuntoilun lisäävän hermosoluvarastoja aivojen hippokampuksessa paremmin kuin HIT-harjoittelu tai voimaharjoittelu.

”Aerobinen kuntoilu, kuten juokseminen, omaa positiivisia vaikutuksia aivojen rakenteeseen ja toimintaan, esimerkiksi tuottaen hermosoluja aivojen hippokampuksessa, joka on tärkeä oppimisessa”, sanoi tutkimusta johtanut professori Heikki Kainulainen.

”On ollut epäselvää, onko HIT-harjoittelulla ja voimaharjoittelulla samanlainen vaikutus hippokampuksen neurogeneesiin aikuisilla”, hän jatkoi.

Telegraphin mukaan tutkimus tehtiin käyttäen apuna erilaisia rottia, jotka kävivät läpi eri harjoittelumuotoja 6-8 viikkoa. Tuloksista ilmeni, ettei voimaharjoittelulla ollut mitään vaikutusta ja HIT-harjoittelun vaikutukset olivat pienet, mutta juokseminen paransi hippokampuksen hermosolujen syntyä.

”Voi olla mahdollista kasvattaa hippokampuksen hermosoluvarastoa ja näin parantaa edellytyksiä oppimiselle edistäen neurogeneesiä yhtämittaisen aerobisen kuntoilun, kuten juoksemisen avulla”, Kainulainen kertoi.

Toisin sanoen, lenkkeily on kuntoilua myös aivoillesi. Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Telegraph