Innovaation myötä suklaanvalmistajat voivat luopua helposti keinotekoisista makeutusaineista.

Suklaanystäville on tarjolla ilahduttavia uutisia: Valion tutkijat ovat selvittäneet ensimmäisinä maailmassa, miten suklaasta vähennetään sokeria maun muuttumattaa. Valion tuotekehitys- ja tutkimustiimi on tehnyt löydöksen, jonka mukaan laktoosittomasta maitoraaka-aineesta voi valmistaa suklaata, jossa on 30 prosenttia vähemmän sokeria, mutta se maistuu samalta kuin tavallinen suklaa.

Valiolla on viimeiset kaksi vuotta tutkittu sokerin vähentämistä suklaasta. Tutkijat onnistuivat kehittämään vähempisokerista suklaata laktoosittomalla maitoraaka-aineella, joka maistuu makealta, sillä laktoosi on pilkottu glukoosiksi ja galaktoosiksi.

”Testasimme rinnakkain tavallista suklaata ja suklaata, jonka sokeria olimme vähentäneet 30 prosenttia. Ihmiset arvioivat testisuklaat yleisen miellyttävyyden, maun ja koostumuksen sekä makeuden, suolaisuuden ja jauhoisuuden perusteella”, Valion tutkija ja kehityspäällikkö Terhi Aaltonen paljastaa tiedotteessa.

Valion mukaan suklaasta tulee erityisen suussa sulavaa ja makeaa, kun proteiinien ja kivennäisaineiden eli mineraalien määrä maitoraaka-aineessa on optimaalinen. Suomalaisinnovaation myötä suklaanvalmistajat voivat luopua keinotekoisista makeutusaineista helposti.

Uusi käyttötarkoitus suklaateollisuudesta

Vaikka tutkimus on tuore, on markkinoilla jo nyt maitoraaka-aineita, joiden avulla suklaanvalmistajat voivat vähentää sokeria. Valiokin on vienyt laktoosittomia maitojauheita maailmalle elintarviketeollisuuden käyttöön useiden vuosien ajan.

”Mutta nyt olemme löytäneet huipputuotteelle ihan uuden käyttötarkoituksen suklaateollisuudessa”, kertoo Valiolla jauheliiketoimintaa vetävä Jussi Mattsson.

Suklaasta tehdään yleensä vähäsokerisempaa lisäämällä suklaaseen kuituja tai käyttämällä polyoleja, eli sokerialkoholeja, joita ovat muun muassa ksylitoli sekä sorbitoli. Polyolit voivat kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, jos niitä käyttää liikaa ja niiden käyttö edellyttää pakkauksessa varoitusta laksatiivisesta vaikutuksesta, mutta merkintää ei tarvita laktoosittomia maitojauheita käyttäessä.

”Suklaan valmistaja voi tällöin kertoa pakkauksessa, että tuote on vähempisokerinen ja samalla myös proteiinin lähde. Elintarvikkeisiin liittyvät terveysväittämät ovat tarkkaan säädeltyjä,” Aaltonen sanoo.

Valion mukaan suklaan sokerin vähentämistä maitoproteiinin avulla ei ole aiemmin kuvattu tieteellisesti. Tutkimustulokset julkaistiin helmikuussa vertaisarvioidussa tieteellisessä artikkelissa International Dairy Journal -lehdessä.