Sokeri voi vaikuttaa sinuun yllättävillä tavoilla – lue 6 esimerkkiä

Sokerin vaikutukset voivat näkyä muuallakin kuin hampaissa ja vaa’an lukemien nousuna.

Sokeria sisältävien ruokien ja juomien nauttiminen on monien mieleen, mutta sokeri ei valitettavasti ole hyvästä terveydelle. Maailman terveysjärjestö WHO on esimerkiksi suositellut, että vain viisi prosenttia päivän kaloreista saisi tulla sokerista, mikä vastaa noin kuutta teelusikallista.

Liiallinen sokerin syöminen voi näkyä painonnousuna sekä vaikuttaa ikävästi purukalustoon. Sokeri voi kuitenkin vaikuttaa myös muilla, kenties yllättävilläkin tavoilla.

Cosmopolitan UK listasi yllättäviä tapoja, miten sokeri voi vaikuttaa sinuun ja suomensimme näitä tapoja alle. Tässä siis 6 syytä, miksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon syöt sokeria.

1. Se voi vaikuttaa mielialaasi

Jotta keskittymisesi pysyisi hyvällä mallilla läpi päivä, tarvitsevat aivot tasaisesti energiaa glukoosin muodossa, mitä saa hiilihydraateista. Mutta kun päädyt popsimaan sokerisia hiilareita, saa se ravitsemusterapeutti Helen Bondin mukaan verensokeritasot ampaisemaan ylös, sitten romahtamaan, mikä vuorostaan johtaa väsymykseen ja alhaiseen mielialaan.

”Estääksesi tätä vuoristorataa mielialassa, on tärkeää, että syömme monimutkaisia hiilihydraattteja, kuten täysjyväleipää ja -muroja, tummaa riisiä, kvinoaa, tattaria, kuskuskia, palkokasveja ja papuja, mitkä vapauttavat energiaa hitaasti”, Bond selitti.

Hitaasti vapautuvat energia pitää verensokerin tasot tasaisena, mikä antaa energiaa aivoille jatkuvammin ja parantaa mielialaa.

2. Se voi nopeuttaa ikääntymistä

Tutkimuksen mukaan sillä mitä syöt ja et syö, voi olla vaikutus ennenaikaiseen ihon ikääntymiseen. Ihotautilääkäri Nicholas Perricone uskoo, että sokeri aiheuttaa ihon ikääntymistä luomalla solullista inflammaatiota läpi kehon.

”Sokerimolekyylit sitoutuvat kollageeniin ihossa glykaatioksi kutsutussa prosessissa. Glykaatio luo inflammaatiota, joka rikkoo kollageenia, johtaen ryppyihin ja ihon elastisuuden vähentymiseen. Ihosta tulee sitten jäykkä ja joustamaton sekä herkempi auringon vahingoille, rypyille ja roikkumiselle”, Bond selitti Perriconen teoriaa.

Bond kuitenkin huomautti, että kyse on vain teoriasta ja sanoi Cosmopolitan UK:lle, ettei todellisuudessa ole vahvoja todisteita osoituksena tai todisteena tästä.

”Glykaatio on normaali prosessi ja vahinko tapahtuu läpi elämän, joten sokerista luopuminen ei estä sinua saamasta ryppyjä, mutta se ehdottomasti auttaa sinua pitämään hampaasi ja painosi terveenä”, hän lisäsi.

3. Se voi vaikuttaa kuntoosi

Kaikella, mitä syöt ja juot, on vaikutus vartaloosi, kun kuntoilet ja runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi epäsuorasti vaikuttaa kuntotasoosi.

”Hiilarit ovat tärkeitä antamaan energiaa kuntoilun aikana, estämään varhaista väsymystä ja korvaamaan ’polttoaineen’, jonka olet kuluttanut”, Bond selitti.

”Mutta tasapainoksi on tärkeä syödä oikeat hiilihydraatit – etenkin täysjyväversioita. Paljon sokeria sisältävät ruokavaliot ovat ravitsemukselliselta arvoltaan alhaisia ja niissä on paljon kaloreita eivätkä ne tarjoa tärkeiä ravintoaineita, jotka antavat sinun kuntoilla kovemmin, nopeammin, tulla vahvemmaksi ja toipua nopeammin”, hän jatkoi.

4. Se voi vaikuttaa ikävästi ihoon

Korkean glykemiaindeksin omaavat ruoat, jotka sulavat nopeasti ja saavat veren glukoositasot nousemaan yhtä nopeasti, aiheuttavat myös korkeita insuliinitasoja, mikä Bondin mukaan johtaa hormonaalisiin muutoksiin, jotka aiheuttavat ja pahentavat aknea.

Hän neuvoikin, että jos kärsit aknesta tai muista iho-ongelmista, haluat salaiseksi aseeksesi matalan glykemiaindeksin ruokia, kuten kaurapuuroa, täysjyväleipää, täysjyväpastaa, kvinoaa, bataatteja, tattarinuudeleita, tummaa riisiä, ohraa ja palkokasveja. Ne vapauttavat Bondin mukaan hitaasti ja tasaisesti energiaa, täyttäen ilman kilojen kertymistä ja tarjoavat ihoystävällisiä B-vitamiineja sekä prebiootteja.

5. Se voi vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatukseesi

Ruoissa, joissa on luonnollista sokeria, kuten hedelmissä, on yleensä myös kuitua, vitamiineja, mineraaleja ja vettä.

”Tämä yhdistelmä on hyvästä ruoansulatukselle ja sillä on hyödyllisiä vaikutuksia vatsan bakteerien tasapainon ja monipuolisuuden aknnalta, mikä voi vaikuttaa myös yleiseen terveyteen”, Bond sanoi.

Mutta ruoat, joissa on paljon käsiteltyä sokeria, ovat päinvastaisia: niissä ei ole paljon ravintoaineita ja kuitua, mikä Bondin mukaan ei ole hyvästä ruoansulatukselle ja ummetuksen estämiselle. Hän myös lisäsi, että runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi tästä syystä johtaa turvotukseen.

6. Se lisää hiivasienitulehduksen riskiä

Hiivasienitulehdusta aiheuttaa Candida-hiivasieni ja Bondin mukaan huono ruokavalio, etenkin paljon sokeria ja käsiteltyjä hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, ruokkii sitä ja saa sen kukoistamaan. Joten jos kärsit säännöllisesti hiivasienitulehduksesta ja nautit runsaasti sokeria sisältävää ruokavaliota, kannattaa koettaa vähentää sokeria.

Olemme aiemminkin kertoneet yllättäviä vaikutuksia, mitä runsaalla sokerin syömiselle voi olla. Voit lukea lisää täällä.

Lähde: Cosmopolitan UK


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.