Selkäviikon aikana järjestetään luento selkäkivusta ja sen itsehoidosta.

Valtakunnallinen selkäviikko on alkanut maanantaina 12. lokakuuta. Selkäviikon teemana on tänä vuonna ”Back on Track – Selkä taas liikkeelle”, millä kannustetaan ihmisiä liikkeelle ja huolehtimaan selän hyvinvoinnista.

Tänä vuonna koronavirusepidemia on voinut rajoittaa mahdollisuuksia liikkua ja pysyä aktiivisena. Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen olisi kuitenkin tärkeää selän kannalta, koska se edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.

Selkäliiton mukaan liikkumattomuus sen sijaan heikentää lihaksia ja selän rakenteita, ja lopulta yleensä pitkittää selkäkipua. Silloinkin kun selkä oireilee, ei pidä lopettaa liikkumista vaan pysyä aktiivisena.

”Selkäviikolla haluamme muistuttaa ihmisiä liikkumisen merkityksestä selän hyvinvoinnille. Koronasta johtuen ohjatut liikuntaharrastukset olivat tauolla ja etätyön takia monen työmatkaliikunta on vähentynyt, joten omaehtoinen liikkuminen arjessa on nyt entistä tärkeämpää”, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

”Jo pienikin määrä liikuntaa edistää selän toimintakykyä. Se voi olla kävelylenkki metsässä, taukojumppa, venyttely tai pihatöiden tekemistä. Jokainen voi liikkua itselle mieluisalla tavalla huomioiden koronavirukseen liittyvät ohjeet ja suositukset”, hän muistuttaa.

80 prosenttia kokee selkäkipuja

Selkäviikolla paikalliset selkäyhdistykset järjestevät kaikille avoimia sekä maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntalajikokeiluja ja toiminnan esittelyä. Lisäksi torstaina 15. lokakuuta Selkäliitto järjestää kaikille avoimen ”Selkäkipu ja selkäkivun itsehoito” -verkkoluennon kello 17.

Selkäkivusta ja sen itsehoidosta onkin hyvä olla tietoinen, sillä Selkäliiton mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Suurin osa selkäkivusta on hyväennusteista ja paranee itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.

Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin ja lisäksi Suomessa selkäkipu on yleisin työkyvyttömyyteen vaikuttava diagnoosi 40-45-vuotiailla. Terveystalon mukaan kolmannes ikäluokasta kärsii työtä haittaavasta tuki- ja liikuntaelimistön kipuoireesta.

Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi ja psykososiaaliset tekijät (esim. stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys). Voit lukea lisää faktoja selkäkivusta täältä sekä lukea täällä, mitkä selkäkipuun liittyvät väittämätä ovat totta ja mitkä tarua.

Löydät lisätietoa selkäviikon tapahtumista Selkäliiton Selkäviikko-sivulta. Selkäviikkoon voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa esimerkiksi jakamalla oman selkätarinansa tai -kuvansa tunnisteilla #selkäviikko ja #selkätaasliikkeelle tai selkäpäivän kansainvälisillä hashtageilla #backontrack ja #worldspineday.