Erikoislääkäri avasi selkäkipuihin liittyviä myyttejä ja kertoi, mikä on totta ja mikä tarua.

Selkäkivut ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa. Kerroimme aiemmin, että yleisin työkyvyttömyyteen vaikuttava diagnoosi 40-45-vuotiailla on selkäkipu.

Selkäkipuihin liittyy erilaisia myyttejä ja väittämiä, mutta kaikki eivät suinkaan pidä paikkaansa. Fysiatrian erikoislääkäri Lotta Kuusinen Terveystalosta otti kantaa kahdeksaan selkäkivuista usein kuultuun väittämään.

Alta voit lukea, saako kipeällä selällä liikkua ja ovatko selkävaivat vain ikääntyvien riesa.

Kipeällä selällä ei saa liikkua

Tarua. Liikunta tekee hyvää kipeälle selälle. Selkäranka on kropan voimakkaimpia rakenteita eikä se mene rikki arkiliikkumisesta. Liikkeelle lähtö voi tehdä kipeää, mutta kipu helpottaa usein kudosten lämmetessä. Apuna voi tarpeen mukaan käyttää tavallisia kipulääkkeitä. Uskalla siis liikkua, paikoilleen jääminen pitkittää ongelmaa!

Selkäkipu on vaarallista

90-prosenttisesti tarua. Selkäkipu on yleisesti ottaen lähes aina vaaratonta. Suurin osa ihmisistä kärsii selkäkivuista jossain elämänsä vaiheessa ja kivut myös uusivat herkästi. Vain 1-2 prosentissa tapauksista kyseessä on jokin vakava terveyttä uhkaava ongelma.

Selkäkipuja voi esiintyä kaikenikäisillä

Totta. Eniten vaivoja ilmenee työikäisillä ja ikääntyvillä, mutta myös etenkin paljon urheilevat teinit ovat alttiita rasitusvammoille. Tätäkin nuoremmilla selkäkipuja voi ilmetä.

Selkäkivun aiheuttaja löytyy aina sieltä, missä kipu on

Tarua. Kivun aiheuttaja voi olla kaukana kipukohdasta. Syy selkävaivoille voi olla esimerkiksi jäykkä lonkka tai vääränlainen tapa askeltaa. Kipuun voidaan puuttua selvittämällä sen syy. Asiantuntijalle kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.

Teen raskasta työtä, joten minun ei tarvitse kuntoilla vapaa-ajallani

Tarua. Asia on päinvastoin: mitä raskaampi työ, sitä enemmän pitäisi tehdä töitä kunnon eteen. Jos työ itsessään on raskasta, valmiuksia fyysisen kuormituksen kestämiseen ehjin nahoin tarvitaan tavallista enemmän.

Tupakointi lisää selkäkipuja

Totta. Tupakan sisältämä nikotiini heikentää verenkiertoa. Selän rakenteet tarvitsevat muiden kudosten lailla happea ja ravinteita. Aineenvaihdunnan heikentyminen vauhdittaa kulumamuutoksia ja lisää lihaksistossa hapen puutteesta johtuvaa kipua. Tupakoinnin lopettaminen on usein tehokas tapa helpottaa selkävaivoja.

Mitä voimakkaampi selkäkipu, sen vaarallisempaa se on

Tarua. Kivun koettu voimakkuus liittyy kivunsäätelyjärjestemään. Kipukokemus on aina yksilöllinen. Etenkin pitkittyneessä kivussa kivun voimakkuus korreloi usein huonosti ihmisten toimintakyvyn kanssa, ja voimakkaanakin koettu selän alueen kipu voi olla täysin vaaratonta.

Ylipaino altistaa selkäkivuille

Totta ja tarua. Painonhallinta on avainroolissa välilevyongelmien ja pitkittyneiden kipuongelmien osalta. Muille selkävaivoille ylipaino ei tiettävästi erityisesti altista.