Pastakokki kertoo myös oman suosikkipastansa.

Pasta on nyt suositumpaa kuin koskaan eikä ihme, sillä siitä voi tehdä monipuolisia aterioita. Hangon Makaronitehtaan keittiömestari ja osakas Jarkko Hautamäen mukaan pasta on hitti tällä hetkellä.

”Pastaa ei koeta enää arkiruoaksi, se on ennemminkin trendiruokaa ja salonkikelpoinen kaikin puolin”, kymmenen vuotta sitten avatulla Hangon Makaronitehtaalla pastan parissa ravintolan alusta saakka työskennellyt Hautamäki kertoo.

Pastakulttuuri on selvästi muuttunut vuosikymmenten varrella. Hautamäen mukaan 1970-luvulla syötiin makaronia tai spagettia ruskean jauhelihakastikkeen kanssa, mutta nyt pastoissa maistuvat maut eri puolilta maailmaa.

”Tuorepastat ovat tulleet kaupan hyllyille. Ennen haluttiin kermaa pastan kanssa, nyt ei enää niin paljon”, muun muassa Kämp– ja Lappi-ravintoloissa Helsingissä, Lapin hiihtokeskuksissa sekä Espanjassa työskennellyt pastamestari lisää.

Kotikokkaajat tosin tietävät, että aina pastan valmistaminen ei mene putkeen. Onneksi kuitenkin ammattilaisilta voi saada vinkkejä, joiden avulla voi välttää virheet ja valmistaa täydellisen pasta-aterian – alta voitkin lukea pastamestari Hautamäen vinkit kotikokkaajille.

Millaista pastaa kaupasta kannattaa ostaa?

Hautamäki suosittelee ostamaan karkeapintaista tuorepastaa.

”Jos sitä ei ole saatavilla, niin sitten durum-vehnästä valmistettua kuivapastaa. Karhea pinta imee kastikkeen, kun taas kiiltäväpintainen hylkii kastiketta”, hän kertoo.

Miten pasta keitetään?

”Keitä pasta aina kiehuvassa merisuolavedessä. Öljyä ei kannata laittaa mukaan, koska silloin pasta ei sido kastiketta”, Hautamäki neuvoo.

Mistä tietää, että pasta on al dente?

Hautamäen mukaan kypsyys selviää maistamalla eli suutuntumalla.

”Kuivapastoissa kannattaa jättää valmistajan ilmoittamasta keittoajasta minuutti pois ja maistaa onko pasta al dente. Jos ei ole vielä, niin sitten anna kiehua vielä pieni hetki lisää”, hän sanoo.

”Jokainen eri pasta vaatii eri keittoajan. Pastan pitää olla pureskeltava ja napakka”, pastamestari muistuttaa.

Yleisimmät virheet pastan teossa?

”Yleisin virhe on liian pitkä keittoaika. Jos pastaa ei sekoita keittämisen aikana, se jää yhteen eikä siitä tule irtonaista. Virhe on myös laittaa pasta ei-kiehuvaan veteen”, Hautamäki listaa.

”Pasta pitää sekoittaa aina kastikkeen joukkoon heti, ettei se ehdi kuivua. Pasta on aina parasta juuri tehtynä”, hän jatkaa.

Hautamäki suosittelee keittämään pastaa vain tarpeen mukaan, koska seuraavana päivänä se ei ole enää yhtä hyvää.

Miten pasta tarjoillaan?

”Pasta tuodaan heti pöytään ja tarjoillaan isosta, syvästä, mielellään laakeasta lautasesta”, pastamestari toteaa.

Lusikka, haarukka, veitsi?

Hautamäen mukaan Italiassa pasta syödään suurimmassa osassa maata pelkällä haarukalla.

”Jos siis haluat syödä kuten italialainen, niin syö pelkällä haarukalla. Mahdolliset kastikkeet ota kyytiin leivällä”, hän vinkkaa.

Juomavinkki?

”Samppanja sopii täydellisesti pastan kylkeen. Se kestää paljon eri makuja, niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Punaviinin ystäville suosittelen espanjalaista Crianza Monjardinia tai rehevää Ville Di Antane Valpolicella Ripassoa”, Hautamäki opastaa.

Ja lopuksi, mikä on pastamestarin oma suosikkipasta?

”Pilpil, eli valkosipulisia jättikatkarapuja chili-valkoviini-persiljaliemessä. Mukana vielä korianteria ja limemehua. Kun asuin Espanjassa kolme talvea, tykästyin pilpil-annokseen ja siitä sain idean yhdessä (ravintoloitsija) Juha Toivasen kanssa tuoda se meidänkin listalle”, Hautamäki paljastaa.