On kuitenkin epäselvää, ovatko päikkärit syy vai vain oire.

Tutkimuksen mukaan päiväunet voivat lisätä aikaisen kuoleman riskiä. Tutkijat seurasivat yli 16 000 brittiaikuista yli 13 vuoden ajan ja saivat selville, että tunnin mittaiset tai pidemmät päiväunet nukkuvilla oli kolmanneksen suurempi riski aiempaan kuolemaan.

Newserin mukaan päikkäreitä harrastavat menehtyivät todennäköisemmin keuhkosairauksiin ja tutkijoiden mukaan nokkaunet voivat edistää hengityselinten sairauksia laukaisemalla tulehduksia kehossa. Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että päiväunet voivat olla myös vain varhainen merkki siitä, että terveys on vaarassa sen sijaan, että päiväunet olisivat ongelman aiheuttaja.

Eräs tutkimukseen osallistumaton tutkija väittää, että vakavista keuhko-ongelmista kärsivillä päiväunet eivät ole nopeuttaneet kuolemaa vaan viivästyttäneet sitä. Newserin mukaan kyseinen tutkija myös huomautti, että uuden tutkimuksen löydökset osoittavat, että alle tunnin päiväunia päivittäin nukkuvista 85 prosenttia eivät omanneet päiväunia nukkumattomia korkeampaa riskiä varhaiseen kuolemaan.

Toisen, uudemman tutkimuksen mukaan varsinkin yli 40 minuutin mittaiset nokkaunet ovat huonoksi terveyttä, eritoten verenpainetta,liikalihavuutta ja kolesteroliarvoja, ajatellen. Tutkimuksessa tutkittiin 300 000 ihmistä. Tulokset osoittavat, että nokkaunet, vaikka ne ovatkin hyvästä, ovat yli 40 minuutin kestoltaan kytköksissä ruoansulatukseen liittyviin ongelmiin.

Lähde: Independent & Daily Mail