Omaa terveyttä voi auttaa hyödyntämällä kertyneet lomapäivät.

Tutkimus on paljastanut, että loman pitäminen töistä tai pääsy pois arjen stressitekijöiden luota on hyvästä sydämelle. Daily Mailin mukaan tutkijat selvittivät, että mitä enemmän lomaa ihminen pitää vuoden aikana, sitä epätodennäköisemmin hänelle kehittyy metabolinen syndrooma.

Syracusen yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että jokaista pitämäänsä lomaa kohtaan henkilön metabolisen syndrooman riski laski neljänneksellä.

”Saimme selville, että useammin edellisten 12 kuukauden aikana lomalla olleiden ihmisten metabolisen syndrooman ja metabolisten oireiden riski oli alhaisempi”, tutkimusta johtanut tohtori Bryce Hruska kommentoi.

”Metabolinen oireyhtymä on joukko riskitekijöitä sydän- ja verisuonitaudeille. Jos sinulla on niitä enemmän, on sydän- ja verisuonitautien riski suurempi. Tämä on tärkeää, koska näemme tämän riskin laskevan, mitä enemmän ihminen lomailee”, hän jatkoi.

”Koska metaboliset oireet ovat muokattavissa, voidaan niitä muuttaa tai poistaa”, Hruska lisäsi.

Kolme ehtoa viidestä

Metabolinen syndrooma tarkoittaa Terveyskirjaston mukaan tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa, kuten kohonnut verenpaine ja korkea kolesteroli. Yhdessä nämä häiriöt nostavat sydänsairauksien, aivoinfarktin ja tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Daily Mailin mukaan tutkimuksessa analysoitiin 63 työntekijää, joilla oli mahdollisuus pitää palkallista lomaa. Työntekijät antoivat verinäytteet ja heidän vyötärön ympärykset mitattiin.

Osallistujilla diagnosoitiin metabolinen oireyhtymä, jos kolme tai useampi ehto alla olevista viidestä täyttyi:

  • Vyötärön ympärys ylittää naisella 90 cm ja naisella 100 cm
  • Verenpaine on koholla, 130/85 tai enemmän
  • Veren triglyseridien (rasvat) määrä on yli 150mg/dL (Terveyskirjasto: yli 1,7 mmol/l)
  • ”Hyvän” kolesterolin tasot ovat alle 50mg/dL naisilla (Terveyskirjasto: alle 1,3 mmol/l) ja miehillä 40mg/dL (Terveyskirjasto: alle 1,0 mmol/l)
  • Paastoverensokeri on vähintään 100mg/dL (Terveyskirjasto: verensokeri on ylärajoilla tai kohonnut, plasman glukoosipitoisuus yli 5,7 mmol/l)

Enemmän lomaa pitäneillä vähemmän metabolista oireyhtymää

Tutkimukseen osallistuneita haastateltiin heidän pitämistään lomista edeltäneen vuoden aikana. Daily Mailin mukaan viimeisten 12 kuukauden aikana he olivat lomalla keskimäärin viisi kertaa ja käyttivät noin kahden viikon edestä heidän lomapäiviään.

Psychology & Health -journalissa julkaistuista tuloksista paljastui, että enemmän lomaa pitäneillä metabolista oireyhtymää oli vähemmän. Viisi kertaa vuodessa lomalla olleilla oli 16 prosentin todennäköisyys täyttää syndrooman kriteerit, kun taas lomansa käyttämättä jättäneillä todennäköisyys oli jo 46,7 prosenttia.

Osallistujat arvioivat lomat positiivisesti. He eivät kertoneet mieltävänsä matkustamista tai lastenhoidon järjestämistä stressaavaksi ja heillä lomailuun ei juuri liittynyt taloudellista murhetta/taakkaa – osallistujien perheiden keskimääräiset tulot vaihtelivat noin 65 000 eurosta 87 000 euroon.

”Yleisesti lomat koetaan positiivisena asiana”, tutkijat totesivat.

Lomailu kannattaa jo terveyssyistä

Tutkijat uskovat lomien mahdollistavan irrottautumisen työstä ja elämästä sekä ajanvieton perheen tai ystävien kanssa. Tutkijat lisäsivät, että tämä on merkittävää, kun huomioidaan sosiaalisten ihmissuhteiden merkitys fyysiselle ja psykologiselle terveydelle.

Daily Mailin mukaan tärkeintä on, että metabolista syndroomaa voi ”muokata” ja sitä voi helpottaa vain olemalla enemmän vapaalla/lomalla.

”Meidän tutkimuksemme antaa ymmärtää, että jos ihmiset käyttäisivät enemmän tätä hyötyä, joka heillä on jo saatavilla, kääntyisi se konkreettiseksi terveyshyödyksi”, tutkijat totesivat.

Terveyskirjaston mukaan yli kolmasosa aikuisista suomalaisista miehistä ja naisista yli neljäsosa täyttävät metabolisen oireyhtymän kriteerejä. Monilla henkilöillä voidaan todeta kaikki häiriöt, toisilla vain kolme niistä – lue lisää oireyhtymästä täällä.

Lähde: Daily Mail, Terveyskirjasto