Tuore kyselytutkimus on paljastanut, mitkä kaksi asiaa ovat suomalaisten parhaat kaverit aamuisin.

Suomalaisten aamurutiineihin kuuluu olennaisena osana aamukahvin juominen. R-kioskin teettämän kyselyn mukaan kahvi on suomalaisten suosikkiaamiainen ja peräti kaksi kolmesta (67%) aloittaa päivänsä säännöllisesti kahvilla.

Kahvin rinnalle nousee leipä, jonka valitsee aamiaispöytään 55 prosenttia vastaajista. Kolmanneksi kiilaa puuro, joka maistuu tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.

”Tulokset vahvistavat käsitystämme siitä, että olemme edelleen maailman johtava kahvinjuojakansa”, valikoimapäällikkö Emmi Forsström R-kioskilta kertoo.

”Alle 22-vuotiaiden keskuudessa leipä ja jogurtti ohittavat suosiossa kahvin, mutta heti yli 23-vuotiaiden keskuudessa ei ole kahvikupin voittanutta”, hän jatkaa.

Aamupala syödään kaikessa rauhassa kotona

Kyselyn tulosten perusteella suomalaiset myös satsaavat aamupalan syöntiin. Yli puolet vastaajista (55%) käyttää aamupalaan 10-30 minuuttia, kun taas noin kolmannes hotkaisee sen alle kymmenessä minuutissa.

Vain kuusi prosenttia suomalaisista jättää aamupalan väliin, ja Forsströmin mukaan oli iloinen yllätys, että 94 prosenttia vastaajista syö aamupalan ainakin joskus.

”Vastaajien välillä ei synny aamiaisen syönnissä suuria eroja ikäryhmien tai sukupuolen mukaan, mutta Pohjois-Suomessa aamupala jätetään useammin väliin kuin muualla Suomessa”, hän jatkaa.

Valtaosa (90%) nauttii aamiaisensa kotona, mutta pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa aamupala napataan yhä useammin myös tien päälle tai työpaikalle.

”Peräti 60 prosenttia vastaajista kertoo, että voisi ostaa mukaan otettavan aamiaisen kerran kuussa ja osa useamminkin. Tämä näkyykin jo meillä kasvavana trendinä, jossa aamut ovat todella vilkkaita aikoja”, Forsström sanoo.

Tästä ei luovuta edes aamukahvin takia

R-kioskin kyselyssä selvitettiin lisäksi, mistä aamurutiinista vastaajat olisivat valmiita luopumaan aamukahvin eteen.

”Aika monesta asiasta”, Forsström naurahtaa.

Valikoimapäällikön mukaan yli 40 prosenttia vastaajista paljasti, että kännykän tai lehden selailu voisi jäädä väliin aamukahvin takia. On kuitenkin yksi asia, joka on yhtä olennainen osa suomalaisten aamuja kuin kahvi: hampaiden peseminen.

”Vain 7,6 prosenttia vastaajista luopuisi hammaspesusta. Voisikin todeta, että meillä on hallussa aika terveelliset aamurutiinit”, Forsström kertoo.

Tulokset pohjautuvat kahteen kyselytutkimukseen, joista Innolinkin toteuttama kysely tehtiin joulukuussa 2021 ja siihen vastasi 747 henkilöä. Tammikuussa 2022 SynoIntin toteuttamaan kyselyyn vastasi puolestaan 1 012 henkilöä.