Kurkkuvoileipä, cucumber sandwich, on brittiläinen klassikko, jota tarjoillaan välipalana tai iltapäiväteen yhteydessä.

Kurkkuleivät ovat hyvä ja kevyt välipala ja ne sopivat mainiosti esimerkiksi kesäpäivinä nautittavaksi. Mikä parasta, niiden valmistaminen on helppoa, sillä leipiin ei tarvitse kuin muutaman ainesosan.

Perinteinen kurkkuleipä tehdään niin, että kahden vaalean vuoka- tai paahtoleipäsiivun väliin laitetaan ohuita kurkkusiivuja ja voita. Leivästä leikataan reunat pois ja halutessaan leivät leikataan vielä esimerkiksi kolmion muotoiseksi (kuten jutun kuvassa).

Kurkkuleivistä on monenlaisia variaatioita, joissa esimerkiksi voi on korvattu tuorejuustolla tai majoneesilla ja mukana on mausteita. Jotkut puolestaan käyttävät leipänä tummaa leipää tai jättävät leipiin reunat.

Tätä klassikkosyötävää tarjotaan myös brittihovissa, mutta ei ihan mihin tahansa tyyliin. Kuningatar Elisabet II:n ja muun kuninkaallisen perheen kurkkuleivissä on leivän, voin ja kurkkusiivujen lisäksi eräs salainen ainesosa: minttu.

Eräs mauste myös olennainen kuningattarelle

Brittilehti Metron mukaan näyttelijä ja juontaja Jenny Hanley on paljastanut tämän salaisen ainesosan Boom Radion lähetyksessä. Entinen Bond-tyttö on Metron mukaan viettänyt vuosien saatossa aikaa Britannian kuninkaallisen perheen kanssa ja kertoi lähetyksen aikana joitakin tarinoita näistä kohtaamisista.

”Mahtavin asia, joka tapahtui yhdessä Buckinghamin palatsin puutarhajuhlista, joihin onnekkaasti pääsin, ei ollut skonssit vaan kurkkuleivät”, Hanley sanoi.

”Ne voivat olla joillekin vitsi, mutta kun olet syönyt kurkkuleivän ruohikolla Buckinghamin palatsin takana ja aurinko paistaa ja leivässä on minttua, tiedät olevasi huipulla”, hän jatkoi.

”En enää koskaan tee kurkkuleipää ilman pilkottua minttua”, Hanley lisäsi.

Minttu siis on kuningattaren hyväksynnän saaneiden kurkkuleipien salaisuus. Metron mukaan tämän lisäksi kuningatar Elisabetin kurkkuleiville on olennaista, että niistä puuttuu reunat ja niissä on mukana myös ripaus mustapippuria.

Kuninkaalliseen tyyliin tehty kurkkuleipä syntyy seuraavista aineksista:

  • vaaleaa paahtoleipää, josta leikataan reunat pois
  • voita
  • kurkkusiivuja
  • pilkottua minttua
  • ripaus mustapippuria

Kerroimme aiemmin, millaisesta pikaruoasta kuningatar pitää, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: Metro