Naisten ja miesten nukkumisessa on eroja – neljä biologista eroavaisuutta

Naisten ja miesten välillä on eroavaisuuksia niin unen tarpeen kuin sen laadun välillä.

Hyvät yöunet ovat tarpeen jokaiselle sukupuolesta riippumatta, mutta eroavaisuuksiakin nukkumisen suhteen löytyy riippuen siitä, oletko nainen vai mies. Hengittämiseen liittyviin unihäiriöihin hammaslääkärin työnsä ohella erikoistunut tohtori Martha Cortes kertoi Pure Wow’lle neljästä biologisesta tavasta, millä naisten ja miesten nukkuminen eroaa toisistaan ja suomensimme nämä eroavaisuudet alle.

1. Naiset tarvitsevat enemmän unta

Pure Wow’n mukaan naiset ovat yleisesti parempia tekemään useampaa asiaa yhtä aikaa kuin miehet, mutta tämä aivokapasiteetin käyttö vaatii, että yleensä naiset tarvitsevat enemmän unta. Cortes selitti tätä niin, että aivojen täytyy toipua kaikesta tekemästään multitaskaamisesta. Tutkimuksen mukaan ajallisesti kyse on noin 20 minuutin erosta (lue aiemmin julkaistu artikkeli kyseisestä tutkimuksesta täällä).

2. Naiset menevät todennäköisemmin aiemmin nukkumaan

Naiset myös heräävät usein aiemmin. Tämä johtuu eroavaisuuksista vuorokausirytmissä. Cortesin mukaan naisten vuorokausirytmit ovat keskimäärin kuusi minuuttia lyhyemmät. Tämän kuuden minuutin eroavaisuuden takia naiset yleensä menevät unille aiemmin ja heräävät aiemmin.

3. Unettomuus vaivaa naisia todennäköisemmin

Uniapnea on yleisempää miehillä.

”Noin neljällä prosentilla miehistä on uniapnea verrattuna kahteen prosenttiin naisia”, Cortes sanoi.

Naiset sen sijaan kokevat unettomuutta todennäköisemmin kuin miehet.

4. Naisten uni on syvempää kuin miesten

Sen lisäksi, että naiset tarvitsevat enemmän unta, on heidän unensa usein myös tuottavampaa kuin miesten. Penn State College of Medicinen tutkimuksen mukaan naiset, joilla ei ole univaikeuksia, nukkuvat paremmin iästä riippumatta kuin miehet ja nuorten naisten uni on kestävämpi ulkoisia häiriötekijöitä vastaan.

Lähde: Pure Wow