Kuukautiskierton vaiheet ja vaihtelevat hormonitasot vaikuttavat myös seksielämään.

Seksielämän parantamiseen on paljon vinkkejä, mutta nämä vinkit voivat toimia vaihtelevasti eri viikkojen välillä. Syy siihen on hormonitasojen vaihtelu/aaltoilu kuukautiskierron aikana, mikä vaikuttaa myös seksielämään, kertoo Hello Giggles.

Jotta voisit nauttia entistä paremmasta seksistä, kannattaa tutustua näihin muutoksiin, joita kuukautiskierron eri vaiheet tuovat mukanaan. Alta voit lukea, mitä eri kierron vaiheissa tapahtuu, miten se saattaa vaikuttaa seksielämääsi ja miten voit sopeuttaa rutiinejasi niin, että lisäät nautintoa.

Kuukautiset

Aloitetaan kuukautisista, jolloin estrogeenin ja progesteronin tasot putoavat ja kohdun limakalvo poistuu. Joidenkin mielestä kuukautisten aikana ei kannattaisi harrastaa seksiä, mutta gynekologi Aimee Eyvazzadehin mukaan joillakin ihmisillä seksihalut lisääntyvät tässä vaiheessa kiertoa.

Jos sinulla on kramppeja tai turvotusta kuukautisten takia, ei seksi välttämättä kiinnosta tippaakaan. Seksi saattaa kuitenkin helpottaa kuukautiskipuja, joten sitä ei kannata täysin sivuuttaa.

Eyvazzadehin mukaan kuukautiset ovat hyvä aika seksin harrastamiseen, koska kuukautisveri antaa lisää liukastetta ja raskaaksi tuleminen on epätodennäköisintä (vaikkakin mahdollista).

Follikulaarinen vaihe

Hello Gigglesin mukaan tämä vaihe sisältää kuukautiset sekä 1-2 viikkoa kuukautisten jälkeen. Follikulaarisen vaiheen aikana follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) edistää munarakkulan kypsymistä, mikä vuorostaan lisää estrogeenin tuotantoa.

”Seksihalusi saattavat kasvaa, kun siirryt yhä kauemmas kuukautisten loppumisesta ja kohti ovulaatiota”, seksologi Sarah Melancon selittää.

”Tämä vaihe voi tuntua hauskemmalta ja kepeämmältä. Leikikäs seksi, kuten uusien lelujen, asentojen tai muiden seksijuttujen kokeileminen voi tuntua tässä vaiheessa kiertoa houkuttelevalta”, hän jatkaa.

Ovulaatio

Ovulaatio tapahtuu 12-24 tunnin aikana noin kaksi viikkoa ennen kuukautisia. Ovulaation aikana munasolu irtoaa ja on valmis hedelmöittymään.

”Jos tätä ajatelleen evoluution kannalta, voisimme olettaa, että se kierron aika, kun seksihalut ovat korkeimmillaan, on myös aika, jolloin on todennäköisintä tulla raskaaksi. Ja oletus olisi oikea! Estrogeenin nousu huippuunsa juuri ennen ovulaatio saa yleensä seksivietinkin nousemaan”, Eyvazzadeh sanoo.

Eyvazzadehin mukaan tässä vaiheessa elimistö tuottaa enemmän kohdunkaulan alueella nesteitä, joten sinulla saattaa olla enemmän luonnollisia liukasteita seksiä ajatellen. Tämä vaihe on myös hyvä aika yrittää tulla raskaaksi, koska munasolu on valmis ja kohdunkaulan nesteet auttavat siittiöitä pääsemään kohdunkaulasta läpi.

Melanconin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla on enemmän fantasioita, he harrastavat enemmän sooloseksiä ja heillä on suurempi kiinnostus yhdyntää kohtaan ovulaation aikana.

”Nauti siitä! Muista vain suojautua, jos harrastat seksiä kumppanin kanssa etkä halua tulla raskaaksi”, Melancon sanoo.

Luteaalinen vaihe

Viimeinen vaihe on luteaalinen vaihe, jolloin progesteronin tasot nousevat huippuunsa. Eyvazzadehin mukaan tämä vaihe kestää noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkua ja toisinaan aiheuttaa PMS-oireita, kuten rintojen arkuutta, turvotusta, väsymystä ja ärtyneisyyttä.

”Kaikilla näillä oireilla voi olla suuri vaikutus seksihaluihin. Kun tunnemme olomme epämukavaksi tai stressaantuneeksi, kehomme luonnostaan eivät halua seksiä”, Eyvazzades selittää – mutta jos seksiä tekee mieli, voi siitä olla iloa PMS-oireiden lievittämiseen.

Melancon muistuttaa, että kehon siirtyessä ovulaatiosta luteaaliseen vaiheeseen, voi seksihaluissa huomata pudotuksen.

”Seksihaluilla on tapana laskea tämän vaiheen edetessä, joten älä odota samantasoista halua kierron myöhempinä päivinä alkupäiviin verrattuna”, seksologi toteaa.

”Yleisesti neuvon naisia kuuntelemaan kehojaan. Vaikka kumppani ehdottaisi seksiä, on täysin hyväksyttävää sanoa ’Ei tänään'”, Melancon lisää.

Jos haluat tarkkailla, miten kiertosi vaiheet vaikuttavat seksielämääsi, Melancon suosittelee käyttämään kuukautiskierron seurantaan esimerkiksi sovellusta, jossa voit myös kirjata huomaamasi muutokset ja jakaa saamaasi tietoa kumppanisi kanssa.

Kunnioita kehoasi

Jokaisen kuukautiskierto on yksilöllinen eivätkä kaikki kuukautiskiertosi ole samanlaisia. Tarkoitus ei siis ole suunnitella seksielämääsi kuukautistesi ympärille, vaan olla tietoisempi siitä, miltä sinusta tuntuu.

”Kunnioita kehoasi”, Melancon kehottaa.

”Jos kroppasi sanoo kyllä seksille, anna mennä! Mutta jos mieluummin käperryt kirjan pariin ja nautit kuumaa kaakaota, ota tilaa itsellesi sitä varten. Jos olet parisuhteessa, kerro kumppanillesi mieltymyksistäsi kierron vaiheen suhteen”, hän päättää.

Kerroimme aiemmin, miten voit sovittaa treenisi kuukautiskiertoosi, jotta saat treenistä kaiken tehon irti – voit lukea aiheesta lisää täällä. Lisäksi kerroimme, miksi kuukautiskiertoa kannattaa seurata – voit lukea tästä aiheesta lisää täällä.

Lähde: Hello Giggles