Monissa tutkimuksissa on tuotu esiin, että säännöllinen liikunta on tärkeää terveyden kannalta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on pahempi haitta terveydelle kuin tupakointi, diabetes ja sydänsairaudet. JAMA Network Open -journalissa julkaistun tutkimuksen tulokset ovat asiantuntijan mukaan äärimmäisen yllättävät.

”Huonokuntoisuudella juoksumatolla tai rasituskokeessa on huonompi ennuste, jopa kuolemaan asti, kuin sillä, että sinulla on korkea verenpaine, diabetes tai tupakoit”, kardiologi ja tutkimusta tekemässä ollut tohtori Wael Jaber kertoi CNN:lle.

”Emme ole koskaan nähneet jotain näin ilmeistä ja objektiivista kuin tämä on”, hän lisäsi.

Tutkimuksessa tutkittiin jälkikäteen 122 007 potilasta, jotka kävivät Cleveland Clinicillä testeissä juoksumatolla tammikuun 1991 ja joulukuun 2014 välisenä aikana (vähiten kuntoilleiden osuus oli 12 prosenttia osallistujista). Tällä mitattiin kaikentyyppisen kuolleisuuden suhdetta kuntoilun hyötyihin.

Liikunnan hyödyt voitiin havaita kaikenikäisten miesten ja naisten kohdalla, mutta Jaberin mukaan ne olivat hieman korostuneemmat naisten osalta.

”Olitpa nelikymppinen tai kahdeksankymppinen, hyödyt samalla tavalla”, Jaber kertoi.

Riskit olivat hänen mukaan shokeeraavammat, kun verrattiin heihin, jotka eivät liikkuneet juuri ollenkaan.

”Me kaikki tiedämme, että paikoillaan pysyvällä elämäntyylillä tai huonolla kunnolla on joitakin riskejä. Mutta olen yllättynyt, että ne musertavat jopa niin vahvat riskitekijät kuin tupakointi, diabetes tai jopa loppuvaiheen sairaus”, Jaber sanoi.

”Juoksumattotestissä huonosti suoriutuvilla on lähes tuplattu riski verrattuna niihin, joilla dialyysihoito”, hän totesi.

Jaberin mukaan verratessa paikoillaan pysyvää elämäntyyliä viettäviä parhaiten kuntotestissä pärjänneisiin, on kuolemaan liittyä riski 500 prosenttia korkeampi.

”Jos vertaa istumisen riskiä parhaiten kuntotestissä suoriutuvaan, riski on noin kolme kertaa suurempi kuin tupakoinnin”, Jaber selitti CNN:lle.

Verratessa henkilöä, joka ei juuri liiku, säännöllisesti kuntoilevaan, on riski silti 390 prosenttia korkeampi.

”Ei ole itse asiassa kattoa kuntoilun hyödylle. Ei ole ikärajaa, joka ei hyödy siitä, että on fyysisesti hyvässä kunnossa”, tutkija sanoi.

Jaberin mukaan tutkijoiden täytyy nyt ilmaista riskit väestölle, että huonokuntoisuus pitäisi mieltää yhtä vahvaksi riskitekijäksi kuin korkea verenpaine, diabetes ja tupakointi – ellei jopa vahvemmaksi kuin ne kaikki.

”Tätä pitäisi hoitaa ikään kuin sairautena, jolla on lääke, jota kutsutaan liikunnaksi”, hän totesi.

Lenox Hillin sairaalan kardiologi Satjit Bhusri, joka ei osallistunut tutkimukseen, sanoi tutkimustulosten vahvistavan sitä, mikä on jo tiedossa.

”Paikoillaan pysyvät, länsimaiset elämäntyylit ovat johtaneet siihen, että sydänsairauksia esiintyy enemmän ja tämä osoittaa, että se on muokattavissa. Se on peruttavissa”, Bhusri selitti ja lisäsi, että lääkärit ovat todella hyviä hoitamaan sydän- ja verisuonipotilaita, mutta ne tapaukset voidaan estää.

”Meidän on tarkoitus kävellä, juosta, kuntoilla. Kyse on siitä, että nousee ylös ja liikkuu”, hän painotti.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: CNN