Pitkänä olemisessa on omat hyvät puolensa, kuten on myös lyhyenä olemisessa. Lyhyyteen on kuitenkin löydetty nyt yksi haittapuoli.

New England Journal of Medicine julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan lyhyillä aikuisilla on suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin pitkillä aikuisilla.

Tutkimusta varten testattiin lähes 200 000 eurooppalaista syntyperää olevaa henkilöä. Heidän avulla pyrittiin selvittämään, onko pituuteen vaikuttavien geneettisten ominaisuuksien ja henkilön riskin sairastua sepelvaltimotautiin välillä kytköstä.

Tulokset osoittivat, että jokainen 2,5 tuumaa eli 6,35 senttiä laskivat riskiä 13,5 prosentilla. BBC laski, että 182 senttiä pitkällä riski sairastua sydänsairauksiin on 65 prosenttia alhaisempi kuin 152-senttisellä henkilöllä.

Pituus ei kuitenkaan suojaa erilaisten tapojen ja toimien negatiivisilta vaikutuksilta, mitkä voivat lisätä riskiä. Tutkimuksen pääkirjoittaja Nilesh Samanin mukaan tupakointi lisää sydäntaudin riskiä 200-300 prosentilla.

”Jos olet 185-senttinen, joudut silti lopettamaan tupakoinnin”, Samani kommentoi.

Tutkimuksen mukaan lyhyys on yhteydessä myös muihin sydämen terveyteen liittyviin ongelmiin, kuten korkeaan verenpaineeseen, korkeisiin LDL-kolesterolin määriin sekä diabetekseen. Sydänsairauksien riskiä voi kuitenkin omilla toimilla laskea, kuten syömällä terveellisesti ja liikkumalla.

Lähde: Good Housekeeping