Mindfulnessin vaikutukset ovat erilaiset naisten ja miesten välillä.

Mindfulnessista saattaa olla iloa vain naisille, selviää tutkimuksesta. Monille mindfulness on ollut apukeino ahdistuksen ja masennuksen kanssa taistellessa, mutta Country Living kertoo Brownin yliopiston tutkijoiden paljastaneen, että miehiä se ei kuitenkaan auta, vaan se voi tehdä heidän olonsa entistä huonommaksi.

Frontiers in Psychology -journalissa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, joka on perehtynyt sukupuolten välisiin eroavaisuuksiin meditoinnin suhteen. Tutkimusta varten 36 naista ja 41 miestä osallistuivat 12 viikkoa kestävälle kurssille, johon sisältyi viikottaisia seminaareja ja tunnin kestäviä meditaatioharjoituksia, ja täyttivät muun muassa heidän mindfulnessiaan mittaavat kyselyt ennen ja jälkeen kursin.

Country Livingin mukaan tutkijoille selvisi, että naisten mieliala selvästi parantui kokeilun myötä, mutta miesten kohdalla vaikutus oli päinvastainen; heidän mielialansa muuttui hieman huonompaan suuntaan. Tulokset saivat tutkijat uskomaan, että mindulness voi sopia paremmin naisten tapoihin käsitellä tunteita kuin miesten.

”Mekanismit ovat tällä hetkellä erittäin spekulatiivisia, mutta stereotyyppisesti naiset murehtivat ja pyörittelevät asioita mielessään, kun taas miehet kääntävät ajatuksensa muualle”, Brownin yliopiston psykiatrian ja ihmiskäyttäytymisen apulaisprofessori Willoughby Britton kommentoi.

”Ihmiset, jotka ovat halukkaita kohtaamaan vaikeat asiat, on mindfulness tehty sitä varten. Huomionsa pois vaikeista asioista kääntäville huomion keskittäminen yllättäen omiin vaikeuksiin voi ollakin haitallista”, hän jatkoi.

Brittonin mukaan vaikka omien vaikeuksien ja tunteiden kohtaaminen voi vaikuttaa yleisesti hyödylliseltä, ei siinä oteta huomioon sitä, että voi olla olemassa erilaisia kulttuurisia odotuksia miehille ja naisille emotionaalisuuteen liittyen. Jos tulevat tutkimukset tukevat tätä teoriaa, voi se Brittonin mukaan auttaa muokkaamaan mindfulness-harjoituksia paremmin miehille ja naisille sopiviksi tulevaisuudessa.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Country Living