Miksi vauvat hymyilevät? Tutkijat uskovat selvittäneensä syyn

Vauvan hymyilyllä on oma tarkoituksensa.

Vauvan hymyilyä katsoessa moni vanhempi miettii, mitä pienokaisen mielessä sillä hetkellä liikkuu. Kalifornian yliopiston tutkijat uskovat selvittäneensä syyt suloisten hymyjen taustalta.

Tutkijoiden PLOS One -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan hymyilevät vauvat koettavat saada kanssaan tekemisissä olevan henkilön hymyilemään takaisin käyttäen siihen mahdollisimman vähän vaivaa – yleensä kyseessä on äiti.

”Minulla oli tapana ihmetellä, koettiko tyttäreni kommunikoida kanssani, kun hän oli vielä vauvaiässä ja hymyili”, päätutkija kommentoi.

”Se ei välttämättä ollut vain toiveajattelua osaltani. Vauvat ovat hyvin päämäärätietoisia”, tutkija lisäsi.

Tutkimuksen mukaan vauvan tullessa neljän kuukauden ikään sekä äidit että vauvat ajoittavat hymynsä päättäväisellä, päämäärätietoisella tavalla.

”Äidit jatkuvasti koettivat maksimoida ajan, jolloin sekä äiti että vauva hymyilivät yhtä aikaa, kun taas vauvat koettivat maksimoida vain äiti hymyilee -ajan”, tutkimuksessa selvisi.

Newserin mukaan tutkijat ensin perehtyivät aiempaan tutkimukseen, joka tarkkaili 13 äidin ja heidän 4-17 viikon ikäisten vauvojensa kanssakäymistä. Käyttäen algoritmia takaisinmallinnukseen, tutkijat pystyivät päättelemään vauvojen tavoitteiden perustuvan heidän käytökseensä.

Vaikka vauvat haluavat äitien hymyilevän mahdollisimman paljon samalla, kun itse hymyilevät mahdollisimman vähän, vauvat eivät kuitenkaan ole hymyilemättä, kun äiti jo valmiiksi hymyilee. Tässä on taustalla tutkijoiden mukaan valikoiva ajoitus, mitä vauvat hyödyntävät saadakseen mitä haluavat.

Tutkimuksen mukaan vauvat käyttävät maksimaalisen tehokkaita odotusaikoja hymyjen välillä, koska jos he ovat kokonaan hymyilemättä, äiditkin todennäköisesti lopettavat hymyilyn jossain vaiheessa.

Newserin mukaan tutkijat myös ohjelmoivat realistiset, taaperon kaltaiset kasvot omaavan robotin käyttäytymään samalla tavalla kuin tutkimuksen vauvat ja laittoivat robotin tekemisiin opiskelijoiden kanssa. Newserin mukaan seuraus oli sama: robotti minimalisoi omat hymynsä samalla maksimoiden hymyt, joita sai muilta takaisin.

Lähde: Newser


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.