Taas tekisi mieli napostella.

Vähän aikaa sitten vatsa on syöty täyteen, mutta pikkuhiljaa herää tunne kasvavasta nälästä. Mistä tämä johtuu? Tuntuuko sinustakin siltä, että et ole koskaan kylläinen? Lue mahdollisia syitä sille, mistä ainainen nälän tunne saattaa johtua.

Et syö tarpeeksi proteiinia.

Olet kuullut varmasti useaan otteeseen, että proteiini on keskeinen energiaravintoaine kylläisyyden tunteen luomiseen. Proteiinia kannattaakin suosia joka aterialla, jotta elimistö saisi sitä tarpeeksi ja tuntisit itsesi kylläiseksi aterian jälkeen.

Et saa tarpeeksi kuitua

Kuitupitoinen ruoka täyttää vatsaa ja lisäksi myös auttaa sitä toimimaan paremmin. Suosi siis paljon kuitua sisältäviä täysjyvä-tuotteita ja mm. kasviksia ja hedelmiä.

Ateriaväli on liian pitkä

Hyvin yksinkertainen syy nälkään on myös se, että edellisestä ruokailusta on kulunut aikaa niin paljon, että tunnet oikeastikin itsesi nälkäiseksi. Kuuntele kehoasi ja luo itsellesi ateriointitottumukset, jotka eivät aiheuta suurta nälkää.

Unen puute

On paljon tutkimuksia, jotka todentavat sen, että unen puute lisää varsinkin napostelun tunnetta. Unen puutteella on myös paljon muita haittavaikutuksia, niin kuin tällä videolla kerrotaan. Huolehdi siis riittävästä unen saannista.

Kärsit pitkittyneestä stressistä

Stressi aiheuttaa kehossa ”taistele tai pakene”- tunteen, joka saattaa laukaista myös voimakkaan nälän. Jos kärsit stressistä, lue täältä, miten voit helpottaa sitä heti.

Hoitamaton diabetes

Kun diabeteksen hoito ei ole hallinnassa, voi nälkä lisääntyä. Elimistö ikään kuin luulee, että et ole saanut energiaa tarpeeksi ja ruokahalu lisääntyy. Kannattaakin tarkastuttaa oma verensokeri, selvittääksesi, kärsitkö huomaamattasi diabeteksesta.

Kilpirauhasvaivat

Yleensä puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta joskus kilpirauhanen saattaa toimia liian kiivaasti. Tämä kilpirauhasen liikatoiminta tehostaa aineenvaihduntaa, mikä taas voi aiheuttaa nälkää.

Lääkkeen haittavaikutus

Kun nälkä ikään kuin tulee tyhjästä, tarkista lääkekaappi. Monilla hyvin yleisillä reseptilääkkeillä, kuten kortikosteroideilla ja tietyillä masennuslääkkeillä on vaikutus lisääntyneeseen ruokahaluun. Jos sivuvaikutukset haittaavat elämää, kannattaa niistä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Jaa tämä juttu aina nälkää tunteville kavereille!

Lähde: Woman’s Day