Mielenterveyden ongelmat yleisin syy työkyvyttömyyteen: Masennus vie etenkin nuoria ja naisia eläkkeelle

Vuonna 2019 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi hieman enemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin.

Mielenterveyden syyt ovat nousseet ensimmäistä kertaa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ohi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen yleisimmäksi perusteeksi, kertoo Eläketurvakeskus (ETK). Mielenterveyssyistä myönnetyt eläkkeet kääntyivät selvään nousuun vuonna 2016.

Viime vuonna mielenterveysperustein myönnettyjä eläkkeitä oli 33 prosenttia, kun tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia työkyvyttömyseläkkeelle siirtyi 31 prosenttia.

”Tätä voidaan pitää historiallisena muutoksena. Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 20 prosenttia vuodesta 2016”, Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino kertoo tiedotteessa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi nousuun vuonna 2018, kymmenen vuotta jatkuneen positiivisen kehityksen jälkeen. Viime vuonna työeläkelakien mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 20 300 henkilöä, hieman enemmän kuin vuonna 2018.

Nuorten ja naisten masennusperusteiset eläkkeet lisääntyneet

ETK:n mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta ja naisia siirtyneissä oli hieman enemmän (54 %) kuin miehiä. Ero korostuu, kun tarkastellaan mielenterveyssyistä siirtyneitä: heistä naisia oli kolme viidestä.

Suurin yksittäinen mielenterveyssyy eläkkeelle siirtymiseen on ollut jo pitkään masennus. Viime vuonna masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 3 862 henkilöä – kolmannes enemmän kuin vuonna 2015.

ETK:n mukaan viime vuosina alle 35-vuotiaiden ja 60 vuotta täyttäneiden naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet huomattavasti. Pitkään tämä oli yleisintä 45–59-vuotiailla naisilla.

Tilastojen valossa masennus ylipäänsä näyttäisi olevan naisten sairaus. ETK:n mukaan kaksi kolmesta vuonna 2019 masennuksen perusteella eläkkeelle siirtyneestä oli naisia ja heidän keski-ikänsä oli 47 vuotta.

”Lähes kaikissa ikäryhmissä masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden naisten määrä oli kaksinkertainen miehiin verrattuna”, Palotie-Heino toteaa.

Yhteensä yli 130 000 työkyvyttömyyseläkkeellä

Työeläkelakien mukaisella työkyvyttömyyseläkkeellä oli ETK:n mukaan vuoden 2019 lopussa 134 000 henkilöä, mikä on lähes 5 000 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on laskenut kymmenessä vuodessa lähes 40 prosenttia.

Yleisin syy olla työkyvyttömyyseläkkeellä on mielenterveysperusteinen (43 %), mitä seuraavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet (25 %). Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna harvinaisempaa.

”Pääosa alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyssyistä. Iäkkäillä työntekijöillä puolestaan korostuvat tuki- ja liikuntaelinsairaudet”, selventää Palotie-Heino.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.