Loma kuuluu osaksi monien suomalaisten kesää, mutta kaikkien kohdalla näin ei ole: osalla koko kesä menee töiden parissa.

Kun kesäkuukaudet kuluvat työnteon merkeissä, voi kalenterin katsominen turhauttaa. Kesä ei kuitenkaan ole pilalla, vaikka lomaa ei tänä kesänä olisikaan.

Terveystalon työterveyspsykologit Annamari Heikkilä ja Ava Numminen-Päiväläinen muistuttavat kesällä työskentelyyn liittyvän monia hyviäkin puolia.

”Kesä on itse asiassa loistavaa aikaa olla töissä! Sähköpostia tulee silloin vähemmän ja työntekoon voi keskittyä rauhassa”, he kertovat Terveystalon tiedotteessa.

”Työskentely omassa rytmissä ilman jatkuvasti vilkkuvaa puhelinta ja kilahtelevaa sähköpostia tuo ripauksen luksusta arjen keskelle. Keskittyminen saattaa helpottua, kun töitä voi tehdä omassa rauhassa ilman keskeytyksiä”, työterveyspsykologit lisäävät.

Aikaa luonnossa ja töiden lomaan vapaita hetkiä

Vaikka päivät viettäisi töiden parissa, voi kesästä silti saada paljon iloa irti. Mutta miten se onnistuu? Etenkin palautumiseen on hyvä kiinnittää huomiota.

Terveystalon mukaan kesällä kannattaa sulkea iltaisin läppäri ja tietoisesti irrottautua töistä. Työpäivän jälkeen voi suunnata ulkoilemaan, sillä luonto on paras paikka palautua töistä.

”Luonnossa liikkuminen rauhoittaa hermostoa ja palauttaa tehokkaasti. Lenkkipoluilla, metsissä ja veden äärellä riittää ihasteltavaa, kun luonto elää jatkuvasti. Kesällä pieni sadekaan ei haittaa – kesä kuivaa, minkä kastelee”, Numminen-Päiväläinen muistuttaa.

Töiden lomaan kannattaa järjestellä vapaita hetkiä mahdollisuuksien mukaan; esimerkiksi aamu-uinti ennen työpäivää tai iltapäiväkahvit torilla tuovat ripauksen lomatunnelmaa keskelle arkea. Jos mahdollista, yksi lyhyempi työpäivä vapauttaa lisää aikaa kesäpuuhista nauttimiseen.

Kesällä arjesta nauttiminen voi olla helpompaa kuin keskitalvella, joten siitä kannattaa ottaa ilo irti, sillä arki on elämän suola.

Palaudu myös työpäivän aikana

Terveystalon mukaan palautumisesta kannattaa huolehtia myös työpäivän aikana – varsinkin, jos lomaa ei ole kesällä lainkaan. Pausseja on syytä pitää riittävästi ja lounastaukoa pidentää, jos työt antavat myöten.

Vaikka palautumisesta pitäisi huolehtia ympäri vuoden eikä pelkästään lomalla, tekee lomailu aika ajoin hyvää. Teveystalon mukaan lomailu auttaa tutkitusti irrottautumaan työstä ja palautumaan.

Pidemmän lomapätkän ei kuitenkaan tarvitse ajoittua kesään: moni pitää mielellään lomaa talven pimeinä kuukausina. Heikkilän mukaan on hyvä varmistaa, ettei töitä tee putkeen liian pitkään.

”Laiskottelu tekee hyvää luovuudelle, oppimiselle ja ongelmanratkaisukyvylle, eikä lomailua kannata jättää kokonaan väliin. Minilomakin kannattaa – esimerkiksi pidennetyt viikonloput pitkin vuotta auttavat palautumaan paremmin”, hän vinkkaa.

Alla vielä tiivistetysti 4 neuvoa, miten nautit kesästä myös ilman lomaa:

  • Hyödynnä valoisat kesäillat ja nauti luonnosta. Tapaa ystäviä töiden jälkeen, vietä aikaa luonnossa liikkuen ja kokeile kesäisiä urheilulajeja. Valoisina iltoina ehtii tehdä monia samoja asioita kuin lomallakin.
  • Pidä taukoja keskellä päivää. Jos se on töiden puolesta mahdollista, pidä pitkä lounastauko terassilla tai lähipuistossa. Poikkea torille maistelemaan mansikoita tai syö eväät ulkona työmaan seinustalla.
  • Iloitse siitä, että töissä on rauhallisempaa. Kun miltei koko Suomi lomailee, saa töihin keskittyä omassa rauhassa ja oman työn kehittämiselle jää enemmän aikaa.
  • Vältä ylitöitä. Aina se ei ole mahdollista, mutta jos suinkin onnistuu, vähennä työt minimiin ja nauti vapaa-ajasta.