Tuntuuko sinusta, että oirehdit sen takia, koska hormonitasapainosi ei ole kohdalla?

Hyvinvointivalmentaja, Louise Murray, esittelee Healthista sivustolla sellaisen ruokavalion, jonka on osoitettu auttavan hormonitasapainon ylläpitämiseen. Samalla hän neuvoo miten myös elintavat auttavat siihen.

Kannattaa noudattaa näitä ohjeita, jos hormonitasapainosi ei ole kunnossa. Se näkyy ehkä monenlaisina vaivoina, kuten turvotuksena, rintojen kipuna, päänsärkynä, iho-ongelmina, unihäiriöinä, painonnousuna sekä monella muulla ikävällä tavalla. Osa näistä voi taas olla syynä siihen, että miksi hormonitasapainoon voi tulla häiriöitä. Hormonit vaikuttavat sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Niillä on tärkeä osa mm. ruokahalusi, painosi ja mielialasi hallinnassa.

Jos hormonitasapaino ei ole kunnossa, voi syynä olla:

1. Stressi

2. Huono ruokavalio

3. Ylipaino

4. Unenpuutos

5. Liikunnan puute tai liiallinen liikunta

6. Liika kofeiinin, sokerin ja alkoholin käyttö.

7. Anabolisten steroidilääkkeiden väärinkäyttö

8. Liiallinen altistuminen kasviestrogeeneille (löytyy esim. soijatuotteista)

9. Altistuminen myrkyille, epäpuhtauksille ja hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille, mukaan lukien torjunta-aineet ja rikkakasvien torjunta-aineet.

Näistä syistä yleisin on stressi. Jos se valtaa koko elämän, se voi muuttua krooniseksi, jolloin keho alkaa tuottamaan liikaa kortisolia, joka häiritsee hormonituotantoa. Liikunta, nukkuminen, kunnollinen ruoka ja stressin vähentäminen ovat vain osa niistä tavoista, jolla voidaan tasapainottaa hormonien tuotantoa. Mutta kun syöt oikein kunnon terveellisellä tavalla ja oikeita ravintoaineita, se auttaa tässä asiassa todella paljon.

Tässä alla 10 neuvoa, jolla saat hormonit tasapainoon.

1. Vähennä sokerin ja makeiden ruokien syömistä

2. Tasapainota stressitasojasi esimerkiksi joogalla, syvällä hengittämisellä tai kävelylenkillä.

3. Koita vähentää altistumista kemikaaleille, joita löytyy esimerkiksi muovisista tuotteista, kuten vesipulloista (bisfenoli A).

4. Paranna nukkumismahdollisuuksia. Hanki esimerkiksi parempi tyyny, mene nukkumaan aina samaan aikaan ja vähennä illalla sinistä valoa.

5. Harrasta liikuntaa säännöllisesti

6. Syö ruokia, jotka sopivat suolistollesi. Lisää ruokavalioon sellaista ruokaa, josta suolisto pitää esimerkiksi hapankaali ja kimchi. Juo juomaa nimeltään kombutsa, joka tekee myös hyvää suolistollesi.

7. Syö magnesiumlisää, jonka tiedetään vähentävän stressiä, jännitystä ja parantavan unta.

8. Syö adaptogeeneja, jotka ovat yrttejä. Niiden kerrotaan auttavan verensokerin hallinnassa, parantavan mielialaa sekä tukevan lisämunuaisten ja kilpirauhasen toimintaa.

9. Lisää ruokavalioosi puhdasta proteiinia, joka ei tarkoita esimerkiksi sellaisen naudan lihaa, jolle on syötetty hormoneja ja antibiootteja. Vegaaniruokaa syövillä on yleensä lihaa syöviä parempi hormonitasapaino.

10. Muista syödä terveellisiä rasvoja, jotka auttavat mm. monien vitamiinien imeytymisessä, joiden puutos voi jo itsessään aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tällaisia rasvoja saat esimerkiksi oliiviöljystä, avokadoista, pähkinöistä ja kalaöljystä.

Lähde: Healthista