Endometrioosiviikko on parhaillaan käynnissä.

Endometrioosi on tuhansia suomalaisinaisia koskettava sairaus, joka voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina. Vaikka lähes jokainen nainen kärsii kuukautiskivuista elämänsä aikana, kannattaa lääkäriin lähteä, jos tavallinen särkylääke ei tepsi kipuihin ja selvittää, voiko kipujen syy olla endometrioosi.

”Endometrioositaudissa kohdun sisälimakalvon kaltaista kudosta on kohtuontelon ulkopuolella. Tämä kudos reagoi omaan hormonitoimintaan samalla tavalla kuin kohdun limakalvo. Seurauksena on poikkeava elimistön reaktio ja kipu”, gynekologian ylilääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta kertoo.

Endometrioosin syytä ei täysin tunneta, mutta äidillä tai sisarella todettu endometrioosi nostaa sairastumisriskin seitsenkertaiseksi. Endometrioosin oireet voivat alkaa jo teini-iässä kuukautiskierron muuttuessa säännölliseksi.

”Tyypillinen endometrioosikipu alkaa 1–2 päivää ennen kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskivun lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa vatsakipua myös muulloin kuin kuukautisten aikana sekä yhdyntä-, virtsaamis-, ulostamis- ja tärinäkipua”, Heikkinen listaa oireita.

Ei aina oireita

Terveystalon mukaan endometrioosi voi tehdä monenlaisia pesäkkeitä. Vatsakalvon pinnan pienet pesäkkeet voivat olla sirottuneena mihin tahansa vatsaontelon alueelle.

Syvät arpimaiset pesäkkeet puolestaan sijaitsevat tavallisimmin kohdun takana, emättimen ja peräsuolen välissä tai suolen seinämässä. Lisäksi pesäkkeitä voi olla munasarjoissa tai kohdun seinämässä.

Endometrioosin oireet riippuvat pesäkkeen sijainnista sekä laadusta. Oireet voivat vaihdella elämän mittaan ja helpottua vaihdevuosien jälkeen, mutta endometrioosi voi olla myös täysin oireeton.

”Osalla oireita aiheuttavasta endometrioosista kärsivistä naisista raskaaksi tuleminen voi vaikeutua. Tutkimuksiin kannattaakin hakeutua, jos kipuja on, eikä raskautta kuulu”, Heikkinen sanoo.

Näin endometrioosia hoidetaan

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksillä, joista tärkein on keltarauhashormonihoito. Keltarauhashormonia voi käyttää minipillerinä, hormonikierukkana, ehkäisykapselina tai yhdistettynä estrogeeniin yhdistelmäpillerinä tai muuna keltarauhashormonivalmisteena.

”Hoidossa pyritään pitämään kuukautisvuoto poissa – mahdollisuuksien mukaan kokonaan. Tällöin endometrioosipesäkkeiden ärtyminen vuodon aikaan vältetään ja kipu estyy”, Heikkinen selittää.

Jos keltarauhashormonihoito ei auta, voidaan oireita hoitaa hormonisalpaajalääkityksellä, kun taas leikkaushoidolla voidaan poistaa kipua aiheuttavia syviä pesäkkeitä. Jos kipua aiheuttavia endometrioosipesäkkeitä on vain kohdussa, on kohdun poisto joskus järkevin hoitomuoto.

”Kirurgisenkin hoidon jälkeen on joskus tärkeää jatkaa hormonihoitoa, jotta pystytään ehkäisemään pesäkkeiden uudelleen muodostumista”, Heikkinen painottaa.

Vanhemmilta parempaa reagointia

Endometrioosin kanssa ennakointi on tärkeää. Heikkinen peräänkuuluttaakin vanhemmilta ahkerampaa reagointia tytärten poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin.

”Yhä törmää liian usein käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi haitallista ja tämän vuoksi nuorille tytöille syötetään sen sijaan suuria määriä kipulääkkeitä”, Heikkinen toteaa.

”Hormoniehkäisy on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa endometrioosista johtuvaa kipua ja hillitä tautia”, hän painottaa.

Endometrioosiviikosta voit lukea lisää täältä, loppuviikon ohjelman löydät täältä ja lisätietoa endometrioosista löydät täältä. Alta voit lukea vielä neljä harhaluuloa endometrioosista:

 • Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen.
  Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa. Sen sijaan hoitamaton endometrioosi aiheuttaa elämää häiritsevää kipua ja nostaa lapsettomuusriskiä.
 • Kivut kuuluvat naisen elämään.
  Elämänlaatua madaltavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.
 • Joka kuukausi tuleva vuoto on tarpeellinen ja ”puhdistaa” elimistön.
  Kuukautisvuodon tulemista voi turvallisesti säädellä hormoniehkäisyllä. Jos vuoto ja kivut pysyvät poissa, ei pilleritauoilla kannata vuotoa aiheuttaa. Vuodon pois jääminen lääkityksen aikana ei aiheuta lapsettomuutta eikä muutakaan vahinkoa elimistölle.
 • Kohdun poisto parantaa endometrioosioireet.
  Kohdun poisto auttaa oireisiin vain silloin, jos endometrioosipesäkkeitä on kohdussa. Jos pesäkkeitä on kohdun ulkopuolellakin, oman hormonikierron mukana tuleva kipu jatkuu, vaikka kuukautisvuoto loppuisikin kohdun poistoon.