Endometrioosiviikko käynnistyy maanantaina 22. maaliskuuta.

Valtakunnallisen teemaviikon aikana levitetään tietoa, murretaan tabuja, annetaan ja saadaan vertaistukea sekä tehdään tunnetuksi tautia, joka koskettaa tuhansia naisia. Endometrioosiviikon järjestävän gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n mukaan endometrioosia, eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa 10-15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista – Suomessa siis jopa 200 000 naista.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosi on krooninen, uusiutuva ja tulehduksellinen sairaus, joka pahimmillaan voi aiheuttaa voimakkaita kipuja ja lapsettomuutta.

Endometrioosi sekä adenomyoosi kuormittavat kehon lisäksi myös mieltä. Maanantaista sunnuntaihin kestävän teemaviikon aikana halutaankin kiinnittää erityisesti huomiota mielen hyvinvointiin, mikä on myös Korennon teema koko vuodelle 2021.

Endometrioosiviikon aikana tarjolla on runsaasti asiantuntijatietoa ja vertaistukea. Teemaviikon ohjelma painottuu koronavirustilanteen takia verkkoon, missä on tarjolla muun muassa erilaisia luentoja sekä keskustelumahdollisuuksia.

Endometrioosi näkyväksi ympäri maan

Teemaviikko alkaa tuttuun tapaan pukeudu keltaiseen -päivällä, sillä keltainen on endometrioosin väri. Maanantaina valaistaan rakennuksia keltaisella eri puolillla maata ja mukana teemaviikolla ovat ainakin Tampereen Näsinneula, Helsingin kaupunginteatteri, Oulun teatterin torni ja Turun kirjastosilta.

Viikon eri päiville on erilaista ohjelmaa sekä päivillä on omat teemat ja niihin liittyvä kuvahaaste, jolla endometrioosia tehdään näkyväksi sosiaalisessa mediassa. Päivien teemat ovat:

  • maanantai: pukeudu keltaiseen
  • tiistai: endometrioosi ja työ sekä opiskelu
  • keskiviikko: endometrioosi ja mielen hyvinvointi
  • torstai: endometrioosi ja arki
  • perjantai: hemmottelua
  • lauantai: keltaiset kukat

Kuvahaasteeseen voi osallistua koko viikon ajan jakamalla päivittäin vaihtuvan teeman mukaisen kuvan ja käyttää kuvien yhteydessä hashtageja #korentory ja #endometrioosiviikko sekä tägätä Korennon tällä tunnuksella: @korentory. Somessa voi käyttää myös hashtageja #endometrioosi ja #menkateisaaestääelämästä.

Endometrioosiviikon koko ohjelman löydät täältä ja tapahtumia on myös Facebookissa. Lisätietoa endometrioosista löydät täältä ja teemaviikon toisesta sairaudesta, adenomyoosista täältä.