Koira ei ole heräteostos tai kertainvestionti: Kuluihin voi mennä yli tuhat euroa vuodessa

Koiranpennun hankintahinnan lisäksi kannattaa säästää pesämuna yllättävien tilanteiden varalle ennen kuin koiran ostaa.
Vaikka koira on ihmisen paras ystävä, ei koiran hankintaa pidä tehdä hetken mielijohteesta; koira on pitkäaikainen perheenjäsen, joka voi hyvin elää yli 10-vuotiaaksi. Koira ei ole myös kertainvestointi, mutta myöhempien vuosien kuluja voi olla vaikea hahmottaa.
LähiTapiolan kyselyyn vastanneet lemmikinomistajat arvioivat, että koiran kuukausimenoihin on hyvä varata keskimäärin 142 euroa, eli vuodessa koiran pitoon menisi noin 1 700 euroa. Kyselyyn vastanneet koiranomistajat sen sijaan arvelivat kuukausimenoihin riittävän keskimäärin 130 euroa, jolloin vuosittaiset pitokulut nousevat joka tapauksessa yli 1 500 euron.
”Reilu satanen kuussa kuulostaa ihan osuvalta summalta, jos kyseessä on pieni koira tai vaihtoehtoisesti iso ja terve koira. Kaikki riippuu kuitenkin koiran rodusta, iästä ja terveydestä sekä siitä, mitä lemmikin kanssa tehdään”, eläinlääkäri Eva Kaisti LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta toteaa.
Kaistin mukaan ruoka on pysyvä menoerä ja tarvikkeita tulee hankkia silloin tällöin. Lemmikkiin voi satsata suuriakin summia, jos haluaa sille esimerkiksi tietynlaisen ruokavalion tai erilaisia hoitoja ja myös yhteisistä harrastuksista tulee kuluja.
”Lisäksi pitää muistaa rokotukset ja esimerkiksi trimmausta vaativilla koirilla trimmaukset”, Kaisti huomauttaa.
Ostobudjettiin tonni – yllätyksiin hyvä varautua
Koiran hankintaan, eli itse pennun hintaan kannattaisi varata LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn perusteella ainakin tuhat euroa. Kaisti muistuttaa, että rotukoiran hinta voi nousta Suomessa jopa noin 2 500 euroon, kun taas sekarotuisen pennun voi saada muutamilla satasilla.
Koiran kulut voivat pysyä pitkään samalla tasolla, mutta nousta yllättäen esimerkiksi tapaturman tai sairauden takia. Lemmikki saattaa esimerkiksi nielaista lelun, joka joudutaan poistamaan eläinlääkärillä.
On myös hyvä muistaa, että monet rodut ovat alttiita perinnöllisille sairauksille ja vioille. Vaivojen seurauksena eläinlääkärikulut voivat nousta kerralla kymmenistä jopa pariin tuhanteen euroon.
Kaisti suosittelee varatumaan mahdollisiin kustannuksiin jo ennen koiran hankintaa ja laittamaan esimerkiksi joka kuukausi säästöön noin 50 euroa.
”Pennun hankintahinnan lisäksi on hyvä säästää pesämuna yllättävien tilanteiden varalle. Myös eläinvakuutus tuo turvaa äkillisten sairauksien, tapaturmien ja koiran aiheuttamien vahinkojen varalle”, eläinlääkäri sanoo.
Harkitse, harkitse ja harkitse
Omistajan elämäntilanteen muutokset tai koiran yllättäen aiheuttamat kustannukset voivat tuoda säröjä yhteiseloon. Kaisti korostaakin pitkän harkinann merkitystä ennen koiran ottamista ja varautumista senkin jälkeen.
”Esimerkiksi nyt korona-aikana on nähty todellinen lemmikkibuumi. Koirankasvattajat ovat kertoneet kasvaneesta kysynnästä ja ihmiset ovat ostaneet enemmän muitakin lemmikkejä”, hän kertoo.
”Kotona vietetty poikkeusaika konkretisoi koiran tuomat ilot, mutta lemmikille on löydyttävä aikaa myös korona-ajan jälkeen. Toivottavasti emme näe lähivuosina enemmän koirien hylkäyksiä tai sitoumuksen yllättämiä omistajia”, Kaisti jatkaa.
Ennen kuin laitat ostohousut jalkaan ja lähdet hankkimaan koiraa, mieti näitä asioita:
- Oletko valmis sitoutumaan lemmikkiin jopa 10–15 vuodeksi? Jos perheessä on lapsia, kannattaa myös pohtia, miten arjen hoitovastuu jakautuu ja mitä tapahtuu sitten, kun lapset muuttavat pois kotoa.
- Onko sinulla tarpeeksi aikaa koiralle? Lemmikki kaipaa ulkoilua päivittäin ja muutenkin seuraa ja virikkeitä.
- Kestääkö talous kaikki koiran tuomat kulut? Ruoan ja tarvikkeiden lisäksi vähintään rokotuksista tulee eläinlääkärikustannuksia. Vakuutuksella voi varautua äkillisiin eläinlääkärikuluihin.
- Onko perheessä tai lähipiirissä allergiaa? Tämä kannattaa selvittää ennalta, jottei koira joudu vaihtamaan nuorena kotia.
- Mikä rotu elämäntapaan ja -tilanteeseen sopii? Rodun valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi koiran luonne, aktiivisuus ja hoidontarve. Sopiva koti on tärkeää niin koiralle kuin omistajille.
Kantar TNS:n toteuttamaan LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 27.3.-2.4. 2020 välisenä aikana yhteensä 1 196 suomalaista, joista koiran kustannuksia käsitteleviin kysymyksiin vastasi runsaat 300 lemmikinomistajaa. Vastaajat edustavat Manner-suomen 15-74-vuotiasta väestöä ja kyselyn virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana