Asiantuntijoiden neuvoilla vastahakoisimmatkin suoriutuvat kevätsiivouksesta kunnialla.

Kevät on tulossa ja sen myötä koittaa kevätsiivouksen aika. Kevätsiivous on yleinen tapa, mutta joskus sen kanssa voi olla vaikea päästä alkuun tai tietää, mistä ja miten aloittaa; onneksi asiantuntijoiden neuvoilla kevätsiivouskin sujuu helpommin – ilman hampaiden kiristelyä ja hermojen menettämistä.

Lue alta asiantuntijoiden vinkit kevätsiivousta varten.

Aloita pienestä

Kenties siivouskärpänen puraisi ja haluat heittää pois vanhat vaatteet, siivota kylpyhuoneen, järjestää kaapit ja tiskatakin. Tässä on kuitenkin paljon työtä ja niiden tekeminen on helpompaa, kun myöntää itselleen, ettei kaikkea välttämättä saa tehtyä saman päivän aikana.

”On todella tärkeää aloittaa pienestä”, Neat Method -yrityksen johtaja Ashley Murphy kertoi HuffPostille.

”Usein kodit tai elämät eivät ole järjestyksessä, koska projektista tulee liian iso tai ahdistava. Valitse yksi osa-alue, vaikkapa vain kengät tai maustekaappi tai vastaavaa, ja käytä 20 minuuttia sen järjestelyyn”, hän neuvoi.

Jos olet hyväksynyt kohtalosi eli sen, että kevätsiivous vie yli muutaman tunnin, voi silti olla vaikea päättää, mistä aloittaa. Murphyn mukaan kannattaa keskittyä vaatteisiin ja kaappeihin.

”Se mihin pukeudumme päivittäin usein heijastaa sitä, mikä saa olomme tuntumaan hyvältä. Joten niiden käyminen läpi ja hankkiutumalla eroon niistä asioista, jotka eivät enää tee oloa mainoksi, se on hyvä paikka aloittaa siivous”, Murphy vinkkasi.

DClutterflyn perustaja ja johtaja sekä ensi vuonna julkaistavan The Clutter Code -teoksen kirjoittaja Tracy McCubbin usein käy läpi sen, mitä täytyy heittää menemään pyykkihuoneesta – on aika luopua parittomista sukista – sekä missä kunnossa petivaatteet ovat. HuffPostin mukaan hän myös muistutti kevätsiivouksen tekijöitä siivoamaan kylpyhuoneen ja keittiön allaskaapit – tyhjät purkit ja purnukat joutuvat menemään.

Yksi tapa aloittaa kevätsiivous, on keskitty ensin niin sanottuun romulaatikkoon.

”Tämä voi olla kaikista pelottavin, mutta se tuntuu niin tyydyttävältä. Kuluneet kumilenkit, tyhjät paristot, noutoruokamenut – ole armoton ja jätä romulaatikkoon vain kaikki olennaisin. Kyllä, tarvitset ruuvimeisselin, sakset ja tulitikkuja. Ei, et tarvitse Pez-karkkien annnostelijaa, rikkinäistä jääkaappimagneettia, jota et koskaan aio korjata tai vanhentunutta alennuskuponkia”, McCubbin sanoi.

Varmista ajoissa, että sinulla on tarvittavat välineet

McCubbinin mukaan jokainen kotitalous tarvitsee hyvän mopin, yhden Swifferin ja kaksi harjaa, joista toinen on tarkoitettu sisätiloihin ja toinen ulos. Kaiken muun voi unohtaa.

”Et kuitenkaan korjaa rikkinäistä harjanvartta. Jos moppi on liian sottainen, et koskaan käytä sitä uudelleen. Heitä ne menemään. Ja jos haluat vielä paremmaksi, laita harja ja mopin pidiki seinälle roikkumaan, niin saat ne pois lattialta”, McCubbin kehotti.

HuffPostin mukaan McCubbin suosittelee käymään ensin tavarat läpi ennen kuin alkaa järjestellä mitään tai hankkii mitään lisää – olipa kyse sitten edes kevätsiivouksessa avuksi olevista kivoista säilytyslaatikoista, joita näit kaupassa vasta.

”Liian usein ihmiset ajattelevat, että kodin järjestelyssä on kyse vain siitä, että tavarat laitetaan nätteihin laatikoihin. He haluavat asiat järjestykseen ja sitten hankkivat kasan säilytyslaatikoita, joihin laittavat kaiken. Minusta se ei ole järjestelyä, se on vain roinan siirtämistä ympäriinsä. Sanon, että hävitä tarpeettomat asiat ennen järjestelyä. Helpoin tapa saada asiat järjestykseen on se, kun on vähemmän tavaraa”, McCubbin kertoi.

Jos taas mieluummin järjestelet omistuksesi ensin saadakseksi käsityksen siitä, mitä kodistasi löytyy, on siivoustyylisi HuffPostin mukaan enemmän samanlainen kuin Murphyllä.

”Se kuulostaa hassulta, mutta kun sinulla on kaikki siistissä järjestyksessä, silloin todella näet mitä omistat”, hän sanoi.

”Ehkä et tiedostanut, että sinulla on 20 valkoista t-paitaa, mutta käytät niistä vain kymmentä. Kun sinulla on kaikki kategoriat järjestyksessä, tekee se päätösprosessista nopeampaa, kun lähestyy vaihetta, jossa heitetään tavaraa pois”, Murphy jatkoi.

Lapset mukaan siivoukseen

Lastenhuoneen siivoaminen ja järjestäminen voi tuntua mahdottomalta, kun ottaa huomioon vauhdin, jolla lapset tykkäävät leikkiä. Jos mahdollista, ota lapset avuksi paikkojen laittamisessa kuntoon stressaamisen sijaan. McCubbin suosittelee HuffPostin mukaan sitä, että lahjoittaa lasten leluja, koska se tekee niistä luopumisesta helpompaa.

”Jos lapset tietävät, että heidän lelunsa eivät mene roskiin, vaan lapselle, jolla on vähemmän kuin heillä on, on usein helpompaa päästää leluista irti”, McCubbin kertoi.

”Ota koko perhe mukaan tarpeettomien tavaroiden poistamisprosessiin. Varaa aikaa viikonlopulle sitä varten, että yleiset tilat käydään läpi. Lasten on helpompi siivota lelunsa talteen, jos henkilökohtainen tilasi on järjestyksessä”, hän jatkoi.

Modular Closetsin järjestelyn asiantuntija Marty Basher suosittelee läpikotaisin arvioimaan lasten vaatekaappien sisällöt vuodenaikojen vaihtuessa ja vaihtamaan sen, mitä niissä on.

”Vaihtamalla vuodenaikojen mukaan vaatekaapin sisältöä on myös täydellinen tilaisuus heittää pois ne vaatteet, jotka eivät mahdu enää päälle tai mille ei ole tarvetta ja samalla pitää ”roina” minimissä”, Basher sanoi.

”Käytä muutamaa muovista säilytyslaatikkoa muiden vuodenaikojen vaatetta varten ja pidä vaatekaappi avoinna ja helppokäyttöisenä sen sijaan, että se olisi tungettu täyteen tavaraa”, hän lisäsi.

Uskalla olla luova

Kevätsiivous voi olla jo riittävän stressaavaa itsessään. Älä pahenna sitä rajoittamalla käsityksiäsi siitä, millainen on siisti, järjestyksessä oleva koti. HuffPostin mukaan Basher ymmärtää kaappien perinteisen käytännöllisyyden, mutta jos tilaa löytyy, sitä kannattaa käyttää niin, miten itse haluaa.

”Luo sellainen tila, josta on eniten iloa ja hyötyä sinulle”, Basher suositteli.

HuffPostin mukaan kannattaa myös ottaa huomioon se, kuluneista tai tarpeettomista asioista voi olla hyötyä enemmän, jos ne lahjoittaa; eläinyhdistykset voivat ottaa vastaan vanhoja pyyhkeitä ja vilttejä sekä se käyttämätön, kaapissa pitkään vain ollut vaate voisi löytää paremman kodin toisaalta.

Lähde: HuffPost