Myöhäinen kahvinjuonti voi laittaa sisäistä kelloasi sekaisin.

Monet tietävät, että kahvin juominen myöhään illalla voi vaikeuttaa nukahtamista. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet kahvista aiemmin tutkimattoman vaikutuksen nukkumiseen.

Coloradon yliopiston tutkijat selvittivät, että kahvi viivästyttää unihormonina tunnetun melatoniinin tuotantoa. Tämä taas vuorostaan muuttaa vuorokausirytmiä.

”Yllätykseksemme kukaan ei ollut aiemmin tutkinut tätä asiaa”, tutkimusta tehnyt Kenneth Wright kommentoi NPR:lle.

Tutkimukseen osallistuneet joivat tuplaespresson kolme tuntia ennen kuin menivät nukkumaan, mikä viivästytti melatoniin tuotantoa noin 40 minuutilla.

”Saimme selville, että kahvi todella ilta-aikaan nautittuna muutti sisäistä kelloasi myöhemmäksi”, Wright sanoi.

Wrightin mukaan vuorokausirytmi on osana soluja ympäri kehon – niin rasvasoluissa kuin lihassoluissa. Vuorokausirytmin epäsäännöllisyyksillä on todettu olevan vaikutuksia useisiin terveysongelmiin liikalihavuudesta syöpään.

Solubiologi John O’Neillin mukaan vastaava muutos vuorokausirytmissä voi olla tarpeeksi aiheuttamaan ihmisille vaikeuksia nousta ylös oikeaan aikaan seuraavana päivänä. On kuitenkin epäselvää, sotkeeko kahvin juominen aiemmin päivällä sisäistä kelloa samalla tavalla.

”Minusta on kohtuullista olettaa, että 5-6 tuntia ennen totuttua nukkumaanmenoaikaa kahvin juomisella ei olisi tällaista vaikutusta, mutta sitä pitää selvästi tutkia”, O’Neill sanoi ja NPR:n mukaan tutkijat toivovatkin voivansa vastata siihen seuraavaksi.

Lähde: NPR