Jogurtti voi laskea sydän- ja verisuonisairauksien ja halvauksen riskiä.

Seuraavalla kauppareissulla kannattaa muistaa ostaa jogurttia, sillä tutkimuksen mukaan jogurtti on hyvästä terveydellesi. Chicago Tribune kertoo tutkimuksen paljastaneen, että kaksi annosta – vähintään – jogurttia viikossa on kytköksissä 20 prosenttia alhaisempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai saada halvaus.

American Journal of Hypertension -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa analysoitiin noin 74 000 osallistujaa, joilla oli aiemmin diagnosoitu korkea verenpaine. Osallistujilta kerättiin kyselyitä heidän jogurtin syömisestään yli 30 vuoden ajalta sekä lääkäreiden diagnosoimat tapahtumat, kuten sydänkohtaus tai halvaus.

”Meidän hypoteesina oli, että pitkäaikainen jogurtin nauttiminen saattaisi vähentä sydän- ja verisuoniongelmien riskiä, koska aiemmat pienet tutkimukset ovat osoittaneet hyödyllisiä vaikutuksia käymällä valmistetuilla maitotuotteille”, tutkimusta tehnyt Justin Buendia kommentoi.

Chicago Tribune mainitsee muina tällaisina maitotuotteina kefiirin, juuston ja hapankerman. Kefiiri tunnetaan sen ihoon ja vatsan toimintaan vaikuttavista hyödyistä, kun taas juusto on saanut kiitosta sen korkeasta ravintosisällöstä.

”Tuloksemme tarjoavat tärkeitä uusia todisteita siitä, että jogurtista voi olla hyötyä sydämen terveydelle yksistään tai jatkuvana osana ruokavaliota, jossa on paljon kuitupitoisia hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää”, Buendia sanoi.

Osa jogurteista voi olla terveellisempiä kuin toiset, mutta jos sinulla ei ole mahdollisuutta ostaa probiootteja sisältäviä, ”hienompia” jogurtteja, voivat tavalliset, sokeroidut jogurtitkin tepsiä. Chicago Tribunen mukaan tutkijat eivät erotelleet jogurttityyppejä toisistaan, joten söitpä sitten kreikkalaista, turkkilaista tai tavallista jogurttia, voi se tehdä hyvää sydämellesi.

Syy jogurtin hyödyille ei ole selvillä, mutta tutkijat epäilevät sen liittyvän verisuonten joustavuuden parantumiseen. Joustamattomat verisuonet voivat johtaa vakavampiin tiloihin, kuten tukkeutuneisiin valtimoihin tai viivyttää verenkiertoa sydämeen, Chicago Tribune kertoo.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Chicago Tribune