Nukkumisen asiantuntija tarjoaa parhaat vinkit hyviin yöuniin kuumien ja tahmeiden öiden aikaan.

Korkeat lämpotilat vaikuttavat kehosi luonnolliseen jäähdyttämisprosessiin, kun valmistaudut menemään nukkumaan. ”Keho normaalisti vapauttaa kuumuutta käsistä, kasvoista ja jaloista nukkumisen alussa, ja yleensä jäähdyttäminen jatkuu noin neljään asti aamuyöllä”, kertoo lääkäri ja uniasiantuntija Chris Idzikowski. ”Jos joku estää lämpotilan alenemista, unen laatu heikentyy ja on vaikea nukahtaa.”

Liinavaatteiden valinta on tärkeää, ja luonnonkuidut ovat parhaita. Myös patjan materiaalilla on väliä, ja kannattaakin kokeilla puuvillasta tehtyä patjansuojusta. Idzikowski suosittelee myös pitämään tyynyä jääkaapissa päivän aikaan ennen nukkumaanmenoa. Väljät yövaatteet (puuvillasta tai silkistä) ovat tehokkaampia kuin alasti nukkuminen, sillä ne imevät kosteutta iholta. Kannattaa myös leveillä sängyssä, sillä käpertyneenä nukkuminen ei jäähdytä yhtä tehokkaasti.

Huolehdi myös kunnollisesta ilmanvaihdosta – voit käyttää jonkinlaista tuuletinta tai pitää ovia ja ikkunoita auki. Idzikowskin mukaan ideaali makuuhuoneen lämpötila on noin 18 C, mutta jos et nuku yksin, kannattaa pitää lämpötila vielä viileämpänä.

Jos unettomuutesi on aivan tuskaista, voit kokeilla viilentää ranteitasi ja käsiäsi kylmän juoksevan veden alla 5 minuuttia. Kuivaa kätesi ja mene suoraan takaisin sänkyyn.

Myös päiväunet auttavat korvaamaan menetetyn unen vaikutuksia. ”Mikä tahansa määrä unta auttaa. Ei tarvitse pyrkiä menetetyn unen määrään”, Idzikowski kertoo. Aikuisilla uni rakentuu karkeasti puolentoistatunnin sykleistä, joten jos pystyt nukkumaan puolentoistatunnin päiväunet, olet todennäköisesti saanut yhden syklin takaisin. Myös 30 minuutin unet saattavat auttaa huimasti palautumisessa.

Lähde: Guardian

Kommentit

Kommenttia