Hyviä uutisia heille, joilla on nuorempia sisaruksia.

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan pikkusisko tai -veli voi laskea riskiäsi tulla liikalihavaksi, sillä yliopiston tutkimus löysi yhteyden syntymäjärjestyksen ja painoindeksin väliltä.

Tutkimusta varten seurattiin lähes 700 amerikkalaisen lapsen painoindeksiä 1-vuotiaasta 6-vuotiaaksi. Tutkimuksen loppuvaiheella selvisi, että sisaruksettomista 6-vuotiaista 12,8 prosenttia oli liikalihavia, kun taas nuorempia sisaruksia omaavien kohdalla liikalihavuus vaihteli 4,8 ja 8,4 prosentin välillä.

Cosmopolitanin mukaan pikkusisaruksen syntymän ajankohta vaikutti yhteyteen syntymäjärjestyksen ja painoindeksin välillä. 7,8 prosenttia lapsista, jotka saivat nuoremman sisaruksen ennen kuin täyttivät 2 vuotta, olivat liikalihavia.

Sen sijaan 8,4 prosenttia 2-3-vuotiaana sisaruksen saaneista lapsista oli liikalihavia. Alhaisin prosentti, 4,8, oli niillä lapsilla, jotka saivat pikkusiskon tai -veljen 3-6-vuotiaana.

Tutkijoiden mukaan tuloksille on pari mahdollista syytä. Esikoiset esimerkiksi saattavat polttaa enemmän kaloreita leikkiessään nuorempien sisarustensa kanssa.

Toinen selitys on, että vanhemmat muuttavat ruokatottumuksia paremmaksi, kun perheessä on useampi lapsi. Cosmopolitanin mukaan aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet äitien painostavan enemmän ainoita lapsia tarkkailemaan syömisiään, mikä voi saada heidät kapinoimaan syömällä enemmän, mikä taas näkyy lisäkiloina ja nuoremmat sisarukset voivat suojata tältä vaikutukselta.

Tutkimus on osa Pediatrics-journalin huhtikuun numeroa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Myöhemmällä iällä tilanne painon ja syntymäjärjestyksen välisessä kytköksessä voi olla kuitenkin toinen. Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan esikoistytöt ovat todennäköisemmin aikuisiällä ylipainoisempia kuin siskonsa.

Lähde: Cosmopolitan


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

Kommenttia