Asiantuntijat kertoivat, miten kroppasi muuttuu eri ikävuosikymmeninä.

Luultavasti jokainen tietää, kuinka paljon kropassa voi tapahtua muutoksia murrosiän aikana. Ne eivät kuitenkaan jää teinivuosiin, vaan kun ikää tulee lisää, tapahtuu vartalossa edelleen muutoksia – osaa niistä ei vain välttämättä huomaa niin helposti.

Glamour selvitti ihotautilääkäreiden ja ravitsemusterapeutin avulla, minkälaisia muutoksia kehossasi voi tapahtua teinivuosien ja viiskymppisten välissä. Lue alta lisää näistä muutoksista eri ikävuosikymmenillä.

20-29-vuotiaana

1. Saatat saada aknen. Jos olit onnekas ja akne kiersi sinut kaukaa teini-ikäisenä, saatat silti saada ihotautilääkäri Adrienne Youdimin mukaan parikymppisenä finnejä. Tämä ikävuosi voi olla alkuaikaa aikuisiän aknelle, joka on altis ilmaantumaan etenkin juuri ennen kuukautisia tai stressaavina aikoina.

2. Kasvosi kapenevat. Lapsuusajan pyöreys katoaa viimeisenä kasvoista ja kun kasvosi kapenevat, poskipäät ja muut kasvojesi piirteet voivat tulla ihotautilääkäri Brunilda Nazarion mukaan entistä selkeämmiksi.

30-39-vuotiaana

3. Menetät lihaksiasi. Kun käyt kohti nelikymppisiäsi, alkaa lihasmassa laskea, mikä Youdimin mukaan johtaa korkeampaan osuuteen rasvaa. Glamourin mukaan kolmekymppisellä naisella voikin siis olla enemmän rasvaa kehossaan kuin parikymppisellä naisella, vaikka he painaisivat saman verran.

4. Aineenvaihduntasi hidastuu. Nazarion mukaan tämän saattaa huomata jo yli 25-vuotiaana, mutta aineenvaihdunta hidastuu enemmän, kun ikä alkaa kolmosella. Joka vuosikymmenellä aineenvaihduntasi hidastuu Nazarion mukaan 2-4 prosenttia, mikä voi myös johtaa siihen, että painosi nousee.

5. Luusi ohenevat. Ylläpitääksesi lihaksiasi ja pitääksesi luusi vahvana, Nazario suosittelee painoharjoittelua, ravinteikkaan ruokavalion noudattamista ja tupakoinnin välttelyä.

40-49-vuotiaana

6. Sinulla on enemmän vatsarasvaa. Youdimin mukaan estrogeenin laskiessa ja testosteronin määrän noustessa rasva jakautuu uudelleen. Painosi saattaa myös nousta lihasmassan laskun myötä.

7. Saatat tarvita lukulasit. Nelikymppisenä sinulla voi alkaa olla vaikeuksia nähdä kunnolla asioita, jotka ovat 60 sentin päässä.

8. Kroppasi imee itseensä vähemmän ravintoaineita. Ravitsemusterapeutti Jackie Arnett Elnaharin mukaan vatsahappojen ehtymisen takia nelikymppisillä naisilla ruoka ei sula niin hyvin. Tämä voi aiheuttaa puutoksia ravintoaineissa, etenkin B12-vitamiinin kohdalla, mikä voi johtaa väsymykseen. B12- ja entsyymilisiä ottamalla ja välttämällä nesteitä syödessä voit auttaa kroppaasi imemään itseensä paremmin ravintoaineita.

Ikävuodet tuovat muitakin muutoksia elämääsi ja esimerkiksi krapulasi muuttuu – voit lukea aiheesta lisää täällä. Tämän lisäksi olemme julkaisseet artikkelin terveystesteistä, joissa kannattaa käydä eri ikävuosikymmeninä 20-40-vuotiaana.

Lähde: Glamour