Säännölliset tarkistukset voivat säästää sinut monilta huolilta.

Yhdysvalloissa vietetään kansallista naisten terveysviikko 10.-16. toukokuuta, minkä kunniaksi Women’s Health yhdisti voimansa Lääkärit-televisio-ohjelman kanssa selvittääkseen, minkä ikäisenä naisten kannattaa alkaa käydä erilaisissa terveystesteissä.

Miksi mennä lääkäriin, jos olen täysin terve, voi moni miettiä. Mutta tarkistukset voivat säästää sinut monilta murheilta.

Alla on esimerkit tarkastuksista, joissa kannattaa alkaa käydä aloittaen joko 20-, 30- tai 40-vuotiaana – tosin jos lääkäri neuvoo käymään tutkimuksissa aiemmin/tiheämmin, hänen ohjeitaan on syytä noudattaa.

20-vuotiaasta alkaen…

– Ihotarkistukset kannattaa tehdä kerran vuodessa, joka vuosi. Women’s Health suosittelee poistamaan kynsilakat, koska ihotautilääkärin täytyy nähdä jokainen pienikin osa ihoasi.

– Kolesterolimittaukset ainakin kerran viidessä vuodessa aloittaen 20-vuotiaana. Samana päivänä ei kannata kuntoilla voimakkaasti, koska se voi lisätä niin sanotun pahan kolesterolin, LDL-kolesterolin tasoja.

– Verenpaine kannattaa tarkistaa ainakin kerran kahden vuoden välein. Kahvia ei kannata juoda ennen mittauksia, koska kofeiini voi vaikuttaa tuloksiin.

– Irtosolunäyte eli Papa-koe kannattaa ottaa ainakin kerran kolmessa vuodessa 21-vuotiaasta lähtien ja 30 vuotta täytettyään kerran 3-5 vuoden välein.

30-vuotiaasta alkaen…

– HPV-testissä on hyvä käydä kerran 3-5 vuoden välein aloittaen 30-vuotiaana. Liukuvoiteen käyttöä kannattaa välttää kolmena päivänä ennen testin ottoa, koska se voi piilottaa epäluonnollisia soluja.

40-vuotiaasta alkaen…

– Mammografia on syytä ottaa kerran 1-2 vuoden välein 40-vuotiaasta lähtien. Jos rintojesi kudos on tiivis, kannattaa pyytää myös ultraäänitutkimusta mammografian tueksi.

Lähde: Women’s Health