5 asiaa, jotka jokaisen naisen pitäisi tietää omasta vartalostaan

Kun olet ”kartalla” tiettyjen vartaloosi liittyvien asioiden suhteen, huomaat aiemmin, jos jokin poikkeaa normaalista.

Vaikka elät vartalossasi joka päivä, on helppoa vain olla ja elää eikä tiedostaa tiettyjä, tärkeitäkin piirteitä omasta vartalosta. Cosmopolitan UK kuitenkin muistuttaa, kuinka tärkeää olisi olla tietoinen siitä, mitä vartalossa tapahtuu ja mitkä seikat ovat normaaleja, sillä näin voi aiemmin havaita, jos jokin on vialla.

Tohtori Eleanor Atkins Bupa UK:sta nostikin esiin tärkeässä asemassa olevia seikkoja, jotka jokaisen naisen pitäisi tietää ja tiedostaa omasta vartalostaan, jotta mahdolliset varoitusmerkit ongelmista huomaa.

Kuukautiskierto ja kuukautisten odotettu alkamispäivä

Atkinsin mukaan on helppo unohtaa kuukausittaisen kierron tarkka päivä ja jokaisella kierto on omanlaisensa. On kuitenkin tärkeää tuntea omat kuukautisensa hyvin, jotta osaa huomata, jos jokin on vialla.

”Jos kuukautiset ovat niukemmat tai lyhyemmät kuin normaalisti, voi se oll amerkki fyysisestä tai henkisestä uupumuksesta, minkä on aiheuttanut liiallinen kuntoilu, tiukka ruokavalio tai stressi”, Atkins listasi ja jatkoi, että epätavallinen tai epäsäännöllinen vuoto voi olla merkki jostain vakavasta.

Atkinsin mukaan kannattaa käydä lääkärissä, jos kuukautiset ovat normaalia runsaammat, kestävät pidempään kuin mihin olet tottunut, kuukautisten välissä on veristä vuotoa tai verenvuotoa tulee seksin jälkeen. Nämä voivat olla merkkejä kohdunkaulansyövästä.

”Laita päiväkirjaasi tai kalenteriisi ylös kuukautisten alku- ja loppupäivä tai käytä sovellusta, sillä ne helpottavat kartalla pysymistä oman kiertosi suhteen”, Atkins suositteli.

Miltä rinnat tuntuvat

Jokaisen naisen pitäisi säännöllisesti tutkia rintansa, sillä se voi auttaa havaitsemaan rintasyövän aiemmin. Tärkeää kuitenkin on tietää, miltä omat rinnat normaalisti tuntuvat.

”Hormonien takia rinnat voivat tuntua erilaiselta eri aikoihin kuukaudesta, joten on tärkeää tutkia ne aina samaan aikaan joka kuukausi”, Atkins totesi.

Suositeltavaa olisi tutkia rinnat kuukautisten jälkeen ja varmistaa, että käy rinnat huolella läpi ja tunnustelee myös kainaloiden alueen. Atkinsin mukaan on normaalia, että rinnat voivat tuntua aralta kuukautisten aikana, mutta jos rinnoissa havaitsee kyhmyjä, muutoksia ihossa tai nänneissä, on tärkeää käydä lääkärissä.

Miten usein käyt vessassa

Atkins kertoi Cosmopolitan UK:lle, että jokainen on erilainen ja käy vaihtelevan usein vessassa, missä ei ole mitään hävettävää.

”Olemalla tietoinen siitä, kuinka usein käyt tarpeillasi ja mitä pönttöön päätyy, on yksi monista tavoista seurata sitä, miten vartalosi toimii. Pissan tai kakan koostumus, väri tai haju voi kertoa, oletko juonut tarpeeksi nesteitä, onko sinulla ruoansulatuskanavan ongelma tai jotain vakavampaa, kuten syöpä”, Atkins neuvoi.

”Jos joudut yllättäen käymään vessassa useammin tai vatsasi on löysemmällä kuin normaalisti, jos se aiheuttaa kipua tai huomaat verta ulosteen tai pissan seassa, puhu lääkärisiä kanssa selvittääksesi syy siihen”, Atkins suositteli.

Tohtorin mukaan kyseessä voi olla merkki esimerkiksi ruoansulatushäiriöistä, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, jotain yleistä ja pientä, kuten peräpukamat tai jotain vakavampaa.

Luomien sijainti ja miltä ne näyttävät

Atkinsin mukaan luomet eivät itsessään aiheuta välttämättä syytä huoleen.

”On kuitenkin tärkeä tietää, miltä luomet normaalisti näyttävät ja säännöllisesti tarkistaa ne varmistaakseen, että ne eivät ole muuttuneet. Kannattaa pitää silmällä muun muassa luomen kasvua tai sitä, ovatko sen reunat epäselvät tai onko se noussut koholle. Nämä muutokset voivat olla merkki siitä, että luomi on muuttunut syöpäiseksi ja se pitää poistaa”, Atkins sanoi Cosmpolitan UK:lle.

Kuinka paljon painat

Paino voi olla myös yksi käytännöllinen merkki omasta tereydestä. Atkinsin mukaan hormonien takia monien naisten paino vaihtelee kuukauden aikana, mutta yllättävä tai odottaman laihtuminen on näkyvä merkki muutoksesta vartalossa.

”Äkillinen painonnousu voi johtua hormonisesta epätasapainosta ja on mahdollinen merkki vaihdevuosista, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä tai raskaudesta. Odottamaton laihtuminen voi olla merkki yliaktiivisesta kilpirauhasesta, maha-suolitulehduksesta (gastroenteriitti) tai jostain vakavasta, kuten vatsa- tai kurkkusyövästä”, Atkins kertoi.

Lähde: Cosmopolitan UK


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.