Jatkuvat nälän vihlaisut eivät ole ainoa merkki siitä, että laihdutussuunnitelma on saattanut muuttua todella epäterveelliseksi.

Monet haluavat laihduttamisessa syntyvän menestyksekkäitä lopputuloksia. Laihdutuskuurin voi kuitenkin viedä liian pitkälle, jolloin siitä ei ole hyötyä – ja se voi muuttua sinulle epäterveelliseksi.

Jos olet vasta aloittanut laihduttamisen tai harkitset sen aloittamista, lue alla olevat merkit, jotka auttavat tunnistamaan, jos dieettisi saattaa olla haitallista terveydellesi tai altistaa epäonnistuneelle laihdutukselle.

Energiatasosi ovat todella matalat

”Se on varoitus siitä, että saamiesi kalorien määrä on liian vähäinen. Sinulla ei ole ’polttoainetta’, joten olet väsynyt koko ajan”, kertoo maisteri ja ravitsemusterapeutti Nancy Clark Women’s Healthille.

Monet naiset tarvitsevat vähintään 1200-1400 kilokaloria päivässä pitääkseen yllä terveelliset aineenvaihduntatoiminnot, mutta jotkut voivat tarvita vielä enemmän. Jos siis olet todella väsynyt, se on merkki siitä, että sinun kannattaisi kasvattaa saamiesi kalorien määrää.

Mietit syömisiäsi koko ajan

Jos lasket koko ajan kalorimääriä päässäsi ja jatkuvasti murehdit syömisiäsi tai sitä, mitä aiot syödä, olet silloin Clarkin mukaan epäterveellisesti pakkomielteinen. Laihdutuskuurin pitäisi olla elintapojen muutos, joka saa sinusta ajattelevaisemman, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa kuitenkaan pakkomielteistä käytöstä.

Olet jättänyt pois ruokavaliostasi yhden kokonaisen ruokaryhmän

Hiilihydraattien tai jonkin muun ruokaryhmän poistaminen voi auttaa vaa’an lukemia laskemaan. Ongelma on kuitenkin siinä, että samalla heität menemään tärkeitä ravintoaineita. Sellaisia ovat esimerkiksi monimutkaiset hiilihydraatit, joista saa energiaa tai B-vitamiinia, joka pitää mielialaa tasaisena. Clarkin mukaan ilman niitä terveys kärsii ja alat tuntea olosi tylsistyneeksi ja riistetyksi.

Et saa nukuttua

Clark kertoo, että pelkästään muriseva vatsa ei pidättele sinua pois höyhensaarilta. Liian äärimmäisyyksiin menneestä dieetistä puuttuu myös ravintoaineita, jotka auttavat nukkumaan hyvin,. Levon ja nukkumisen sijaan vain pyörit ja hyörit sängyssä.

Ohitat sosiaaliset menemisesi

Terveellinen laihdutussuunnitelma on sellainen, josta voi pitää kiinni kaikissa tilanteissa – olit sitten kotona yksin, syömässä ulkona ystävien kanssa tai menossa juhliin, joissa tiedät olevan buffetin odottamassa. Tällaisten menojen välttely, missä on ruokaa tarjolla, kertoo siitä, että dieettisi on liian rajoittava ja se kostautuu, kun lopulta lähdet ulos syömään.

Mielialasi vaihtelevat runsaasti

Vaikka ruokahalusi olisi kunnossa tällä hetkellä, liiallinen kaloreiden rajoittaminen tekee tuhojaan aivojen kemikaaleille ja se voi vuorostaan tehdä sinusta sekoituksen masentunutta, ahdistunutta ja hermostunutta. Älyttömät mielialan vaihtelemiset sekoittavat laihdutussuunnitelmasi laukaisemalla hurjat himot ja Clarkin mukaan lopulta päädyt vain saamaan takaisin ne kilot, jotka olit jo laihduttanut.

Lähde: Women’s Health