Etenkin nuoriin aikuisiin liiallinen työnteko voi vaikuttaa kohtalokkaalla tavalla.

Töitä on tehtävä, jotta saa leivän pöytään, mutta liiallinen työnteko voi osoittautua kohtalokkaaksi. Japanissa toimittaja Miwa Sado on kuollut ylitöiden takia 31-vuotiaana, kertoo Cosmopolitan.

Japanin yleisradioyhtiö NHK:lla töissä ollut Sado vietti kesän 2013 uutisoimalla kaksista vaaleista Tokiossa ja hänen aikataulunsa oli uuvuttava. Cosmopolitanin mukaan yhden kuukauden aikana Sado teki 159 tuntia ylitöitä, piti harvoin viikonlopun vapaata ja lopetti työpäivänsä vasta puolilta öin.

Sado menehtyi vain muutama päivä toisten vaalien jälkeen sydämen kongestiiviseen vajaatoimintaan. Hänen kuolinsyystä käytetään Japanissa nimitystä karōshi, joka on virallinen kuolinsyy, kun työntekijä on kuollut liiallisen työnteon vuoksi.

The New York Timesin mukaan vuonna 2014 tehty tutkinta selvitti, että Sadon kuolema johtui suoraan hänen työelämästään.

”Hän oli sellaisessa tilanteessa, jossa hän ei voinut turvata riittäväti vapaapäiviä johtuen vastuista, jotka vaativat häntä olemaan hereillä todella myöhään”, työvoimatoimisto totesi.

Työvoimatoimisto kuvaili Sadon kärsineen kuolemansa aikaan kroonisesta univajeesta ja kasaantuneesta väsymyksestä.

Sadon kuolema on viimeisin karōshi-tapaus, joka tuli julki vasta lokakuussa, kun NHK tiedotti siitä. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi.

Karōshista tuli laajalti tunnistettu ilmiö 1980-luvun lopulla. Vuosien saatossa karōshi-kuolemista on raportoitu niin työntekijöiden, toimihenkilöiden ja maahanmuuttajaharjoittelijoiden osalta.

Japanin hallituksen vuonna 2016 teettämässä raportissa ilmeni, että lähes neljännes osallistuneista yrityksistä sanoi osan työntekijöistä tekevän yli 80 ylitöitä kuukaudessa.

Cosmopolitanin mukaan monet ovat Japanissa vaatineet lakia rajoittamaan karōshi-tapauksia. Japan Institute for Labour Policy and Training julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jossa todettiin karōshin olevan etenkin alle 35-vuotiaiden työntekijöiden ongelma.

Vuonna 2013 ylitöiden takia kuolleen Sadon vanhemmat julkaisivat lausunnon, jossa he tuomitsivat NHK:n ja tilanteen, joka johti heidän tyttärensä kuolemaan.

”Se on luonnoton työtilanne tehdä töitä lähes joka päivä, lauantaina ja sunnuntaina, tehdä töitä myöhään illalla päivittäin, joten emme voi ymmärtää, miksi tällaista tilannetta katsottiin läpi sormien”, vanhempien lausunnossa todettiin.

Lähde: Cosmopolitan, The New York Times