Vakiintuneessa, hyvässä parisuhteessa ollessa voi käydä niin, että ihastuu ja alkaa tuntea vetoa toiseen ihmiseen.

Ihastuminen johonkin toiseen on yksi hankalimmista dilemmoista, joita yksiavioisessa suhteessa oleva voi kohdata. Se on myös yksi yleisimmistä, kertoo The Independent.

Muutama vuosi sitten julkaistu kyselytutkimus esimerkiksi paljasti, että puolet (50 %) parisuhteessa olevista olivat kokeneet tunteita myös jotakuta muuta kuin kumppaniaan kohtaan. Lisäksi yksi viidestä tunnusti rakastuneensa johonkin toiseen.

Miten tämän dilemman voi käsitellä? The Independentin mukaan se riippuu monesta tekijästä, kuten nykyisen parisuhteen tilasta ja siitä, onko ihastus pelkkä ihastus vai jotain syvempää.

The Independent kysyi neuvoja parisuhdeasiantuntijoilta, jotka kertoivat miten kannattaisi toimia, jos huomaat ihastuneesi ja tuntevasi vetoa johonkin toiseen kuin kumppaniisi. Alta voit lukea, mitä nämä neuvot ovat.

Mieti, miten suhtaudut nykyiseen suhteeseesi

Pohdiskele, miksi tunnet vetoa tähän toiseen ihmiseen. Antaako hän esimerkiksi sinulle jotain sellaista, mitä et saa omasta suhteestasi? Jos vastaus on kyllä, suosittelee parisuhdepsykologi Madeleine Mason Roantree ottamaan aikaa pohtiaksesi, mitä nykyisestä suhteestasi puuttuu.

”Mieti, mitä puuttuu ja keskustele siitä kumppanisi kanssa ensin. Ei ole tarvetta ottaa ihastumistasi toiseen puheeksi tässä vaiheessa”, hän neuvoi.

The Independentin mukaan saattaa käydä niin, että kumppanis reagoi hyvin tähän keskusteluun ja alkaa tarjota sinulle sitä, mitä mielestäsi ihastuksesi saattaisi voida tarjota. Jos näin käy, on ongelma ratkaistu.

Älä panikoi

Kun olet rakastavassa parisuhteessa ja yhtäkkiä huomaat ajattelevasi jotakuta toista, voi se hämmentää, pelottaa ja aiheuttaa huolta. Deittailuvalmentaja James Preecen mukaan tällaiset reaktiot eivät kuitenkaan ole aina tarpeellisia.

”Ennen kuin teet mitään radikaalia, ota askel taaksepäin. On täysin normaalia edelleen tykästyä muihin, vaikka olet onnellisessa parisuhtessa”, hän selitti The Independentille.

”Voit olla suhteessa jonkun kanssa ja silti arvostaa hyvännäköistä ihmistä, kun näet sellaisen. Pieni fantasia islloin tällöin on tervettä, kunhan kyse on vain siitä”, Prece lisäsi.

Tunnista rajasi

Kuten Preese yllä selitti, on täysin normaalia tuntea vetoa muihin, kun on suhteessa. Kliininen psykologi Marc Hekster muistuttaa, että se on harmitonta, kunhan tunnistat rajasi.

”Osa suhteessa oloa liittyy väistämättä siihen, miten käsittelet ihastumisen ja viehättymisen muihin ihmisiin ja luot rajat, joka estää sitä haitallisesti vaikuttamasta suhteeseesi”, hän kertoi The Independentille.

”Jos tämä raja luo ahdistusta tai konflikteja tai sinusta tuntuu, että olet lähellä toimia ihastumisesi suhteen, on sitten tärkeä ymmärtää, mistä se johtuu”, Hekster jatkoi.

Etene varoen

Preecen mukaan jos aiot toimia ihastuksesi suhteen, ole varovainen.

”Sinusta pieni flirtti tai hieman hävyttömät viestit saattavat olla täysin harmitonta pientä peliä tai leikkiä. Ongelma on siinä, että se voi eskloitua nopeasti”, Preece sanoi.

”Yhtenä hetkenä lähettelet silmää iskeviä emojeja ja seuraavaksi puolialastomia selfieitä. Saatat ajatella, ettei sinulla ole mitään aikomusta tehdä mitään vakavaa, mutta mieti miltä sinusta tuntuisi, jos löytäisit vastaavia keskusteluita kumppanisi puhelimesta”, hän huomautti.

”Lopeta ennen kuin menet liian pitkälle ja älä hankkiudu tilanteisiin, jotka voivat johtaa ongelmiin”, Preece neuvoi.

Mieti, onko tämä toistuvaa

The Independentin mukaan jos tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun huomaat ajattelevasi jotakuta toista kuin kumppaniasi, voi olla syytä pysähtyä miettimään, miksi teet niin.

”Ehkä sinulla on vaikeuksia intiimiyden kanssa ja alitajuinen tapasa on käsitellä sitä niin, että annat itsesi ajatella jotain muuta. Tässä tapauksessa terapiasta voisi olla hyötyä”, Mason Roantree totesi.

Ole rehellinen

Ihastuminen toiseen on oma lukunsa. On täysin eri asia, jos toimit sen pohjalta. Preece suositteli puhumaan kumppanillesi ennen kuin teet mitään.

”Jos harkitset tekeväsi jotain kumppanisi selän takana, saattaa silloin olla parempi päästää kumppani menemään ensin”, hän neuvoi.

”Jos päätät, että olet mieluummin jonkun toisen kanssa, niin eroa ensin nykyisestä kumppanistasi”, Preece päätti.

Lähde: The Independent