Vaikuttaako yskäsi pahentuvan öisin? Lääkäri selittää, mistä se johtuu

Lääkäri antoi myös vinkkejään, miten yöllistä yskintää voi helpottaa, jotta se ei pääse vaikuttamaan niin paljon yöuniin.

Jotta toipuisi flunssasta, on tärkeää huolehtia riittävästä levosta, jotta puolustusjärjestelmä saa latauduttua pöpöjä vastaan taistellessaan. Voi kuitenkin olla vaikea saada riittävästi lepoa, jos aina nukkumaan mennessä yskä pahenee.

London Doctors Clinicin kliinisen johtaja ja lääkäri Preethi Danielin mukaan sille on selitys, miksi flunssa pahenee heti, kun nukahtaa: painovoima.

”Kun makoilemme, limaa alkaa kertyä ja valua kurkkuun ja se kutittaa hermoja, joka laukaisee yskimisen”, Daniel kertoi Popsugarille.

Toinen vaikuttava tekijä on se, että yöllä ilma on kuivempaa.

”Lämpöpattereista johtuva kuivempi ilma ei auta. Ristiriitaista kyllä, ilmatiemme ja limakalvot tekevät kovemmin töitä pitääkseen kaiken kosteana, kun öisin on kuiva ilma. Lisääntynyt liman tuotanto, kun sinulla on yskä ja flunssa tarkoittaa enemmän tukkoisuutta, enemmän valumista nenästä ja enemmän yskää”, Daniel selitti.

Vaikka öisestä yskästä ei välttämättä voi täysin päästä eroon, on onneksi tapoja, joilla voi lieventää sitä, miten paljon se vaikuttaa yöuniisi.

”Nosta tyynyäsi hieman ylemmäs, ota höyryinen kylpy tai suihku ennen unille menoa, käytä avaavaa nenäsuihketta tai vanha kunnon Vicks hierottuna rintaan auttaa”, Daniel listasi vinkkejä.

Hän suosittelee myös hankkimaan kotiin ilmankosteuttajan, mutta sille voi käyttää myös korvikkeena sitä, että kostealle pyyhkeelle tiputtaa Olbas Oilin tippoja ja laittaa pyyhkeen sitten patterin päälle.

”Mentoliset imeskeltävät yskänpastillit tai yskänlääke toimivat hyvin väliaikaisena helpotuksena öisin”, Daniel muistutti.

Lähde: Popsugar