Älypuhelin voi häiritä perheen yhdessäoloa jo vain sillä, että se on esillä esimerkiksi ruokapöydässä.

Suurella osalla ihmisistä on älypuhelin lähettyvillä melkein vuorokauden jokaisena hetkenä eikä joulun aika ole tähän poikkeus. Mehiläisen psykologi Martina Salvén on muistuttanut perheitä tästä joulun häiriötekijästä ja hänellä on yksinkertainen neuvo lapsiperheiden joulunviettoon: varmista läsnäoleva vuorovaikutus.

Älypuhelin voi häiritä yhdessäoloa silloinkin, kun sitä ei käytä, ja pelkkä puhelimen esillä pitäminen ruokapöydässä vaikuttaa perheenjäsenten väliseen kommunikaatioon – viestin merkkiääni kesken jutteluhetken katkaisee keskittymisen. Myös vuorovaikutus pienen vauvan kanssa häiriintyy ja vauva saattaa hämmentyä, kun katsekontakti vanhempaan katkeaa yhtäkkiä puhelimen takia.

”Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on läsnä kommunikaatiossa. Keskustelu ei ole sävyltään myöskään yhtä ystävällistä, jos kännykkä on vieressä pöydällä”, Salvén selvittää kännykän vaikutuksia kanssakäymiseen.

Lapsiperheissä Salvénin mukaan vanhempien tehtävä on määrittää säännöt puhelimen käytölle, millä varmistetaan, että perheelle jää yhteistä aikaa. Vaikka älypuhelimesta on paljon hyötyä, Salvén suosittelee koko perheelle myös kännykkävapaita hetkiä joka päivälle ja tauko teknologiasta on hyväksi vanhemmillekin.

Vanhemmat esimerkkinä

Älypuhelimen käyttöä kannattaa rajoittaa erityisesti illalla, jotta lasten on helpompi rauhoittua ja nukahtaa. Puhelimen näytön valoa kannattaa säätää jo iltapäivällä kylmästä sinisestä valosta lämpimämmäksi.

”Sininen valo piristää meidän aivoja ja häiritsee näin nukahtamista ja unenlaatua”, psykologi tarkentaa.

Salvénin mukaan on luonnollista, että ihmiset haluavat ottaa kuvia joulusta ja jakaa niitä sosiaalisessa mediassa. Tämän ei pitäisi kuitenkaan tapahtua aidon vuorovaikutuksen kustannuksella.

”Vanhemmat toimivat esimerkkeinä lapsille. Lapsen mielestä on epäreilua, jos lapsilta kielletään kännykän käyttö, mutta aikuiset samaan aikaan somettavat”, Salvén muistuttaa tiedotteessa.

Korvaa älypuhelin koko perheen toiminnalla

Monissa perheissä joulu on kohtaamisten ja sukulaisten luona vierailun aikaa. Vaikka älypuhelin on häiriötekijä, voidaan digitaalisuuden ja puhelimien ansioksi laskea kuitenkin se, että ne ovat madaltaneet kynnystä pitää yhteyttä kaukanakin asuviin sukulaisiin ja ystäviin.

”Yhteydenpito on tavallaan helpottunut. Se ei kuitenkaan korvaa kommunikaatiota kasvokkain, sillä jaetut hymyt ja muut ilmeet auttavat lasta kehittämään omia tunnetaitojaan”, Salvén kertoo.

Älypuhelimen voi korvata jouluna koko perhettä kiinnostavalla toiminnalla, kuten ruoanlaitolla tai lautapeleillä.

”Lapsetkin nauttivat, jos aikuiset ovat oikeasti läsnä. Oikea läsnäolo ihmisten kesken on tärkeää kaikkina vuodenaikoina”, Salvén tiivistää.

Myös lasten sosiaalisten taitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että yhteisestä ajasta voidaan nauttia ilman ruutuja. Mallioppimisen merkitys lapselle on kiistämätön.