Unissaan puhuminen on yleisempää kuin monet luulevat.

Eihän sitä itse edes tiedä, jos puhuu unissaan. Siitä on jonkun toisen kerrottava, joka on hereillä, kun itse nukkuu ja rupattelee. Se voi vieressä olevasta olla samalla sekä hauskaa että ärsyttävää, jos se esimerkiksi herättää hänet.

Unissaan puhuminen voi olla täyttä hölynpölyä, mutta eräs sana tulee monilta suusta ulos

Vaikka aikuinenkin voi puhua unissaan, on se yleisempää lapsilla. Toiset ihmiset ovat sille herkempiä kuin toiset. Unissaan puhumista esiintyy kaikissa unen vaiheissa. Se voi kuulostaa siansaksalta, mutinalta tai olla jonkinlaista monimutkaista yksinpuhumista. Mutta jos sieltä tulee sanoja, moni käyttää ainakin sanaa ”Ei”. Mitään likaisia salaisuuksia ei unissaan puhuja kuitenkaan paljastele, ainakaan kovin todennäköisesti.

Se, että puhuu unissaan, voi johtua siitä, että on ollut univajetta tai stressiä. Myös alkoholin juominen ennen nukahtamista voi saada osan juttelemaan nukkuessaan. Myös sairaana ollessa esimerkiksi kuumeessa saattaa suusta tulla nukkuessa normaalia helpommin puhetta.

Jos unissaan ei tule puhuttua kuin harvoin, ei se ole kovinkaan vakavaa. Mutta jos tulee rupateltua unissaan lähes jokaisena yönä, on syytä käydä lääkärissä, koska taustalla voi olla jokin vakava tauti esimerkiksi uniapnea.

Kahvi, alkoholi ja stressi ovat yleisin syy siihen, että tulee puhuttua unissaan. Myös säännölliset nukkumaanmenoajat voit vähentää sen esiintymistä.  

Lähde: Self