Nälkäkiukku ei suinkaan ole mikään myytti.

Jos huomaat nälkäisenä olevasi kiukkuinen tai ärsyynnyt helposti, koet silloin nälkäkiukkua eikä kyse ole mistään myytistä. Nälkäkiukku on todellinen ilmiö, jolle on tieteellisiä todisteita, kertoo Metro.

Psykologian professori Francesco Leri kanadalaisesta Guelphin yliopistosta tutki työryhmänsä kanssa, miten nälkä voi vaikuttaa mielialaan. Tutkijat hyödyntivät apunaan rottia.

Metron mukaan tutkijat saivat selville, että kiukustuminen nälkäisenä johtuu alhaisesta glukoositasosta – hypoglykemiasta, joka tarkoittaa matalaa verensokeria. Tämän äkillisen glukoosin määrän laskun on osoitettu vaikuttavan laboratoriorottien mielialaan ja sama pätee kanadalaistutkimuksen mukaan myös ihmisiin.

”Saimme todisteita, että muutoksilla glukoositasossa voi olla kestävä vaikutus mielialaan”, professori Leri kommentoi Psychopharmacology-journalissa julkaistua tutkimusta.

”Olin skeptinen, kun ihmiset sanoivat minulle, että he ovat kiukkuisia, jos eivät syö – mutta nyt uskon siihen”, hän lisäsi.

”Hypoglykemia on vahva fysiologinen ja psykologinen stressitekijä”, Leri sanoi.

Glukoositasojen vaikutusta emotionaaliseen käytökseen tutkittiin aiheuttamalla tämä tila rotille. Metron mukaan rottiin pistettiin neulalla glukoosiaineenvaihdunnan estäjä, mikä aiheutti hypoglykemian ennen kuin rotat laitettiin tiettyyn lokeroon, kun taas erillisellä kerralla rottiin pistettiin vettä ja asetettiin toiseen lokeroon.

Kun rotille annettiin mahdollisuus valita, mihin lokeroon mennä, ne aktiivisesti välttelivät lokeroa, jossa olivat kokeneet hypoglykemiaa.

”Tällainen välttelevä käytös on osoitus stresistä ja ahdistuksesta. Eläimet välttelevät lokeroa, koska niillä oli stressaava kokemus siellä. Ne eivät halua kokea sitä uudelleen”, Leri selitti.

Tutkijat testasivat rottien veriarvot hypoglykemian kokemisen jälkeen ja löysivät enemmän kortikosteronia, joka on osoitus fysiologisesta stressistä. Rotat vaikuttivat myös verkkaisemmilta, kun niille annettiin glukoosiaineenvaihdunnan estäjä.

Lerin mukaan jotkut voivat väittää, että tämä johtuu siitä, että rotat tarvitsevat glukoosia saadakseen lihaksensa toimimaan, mutta kun niille annettiin yleisesti käytettyä masennuslääkettä, ei verkkaista käytöstä havaittu ja rotat liikkuivat taas normaalisti.

”Tämä on mielenkiintoista, sillä niiden lihakset eivät vieläkään saaneet glukoosia, mutta käytös muuttui”, professori totesi.

Metron mukaan löydös tukee ajatusta, että eläimet kokivat stressiä ja masentunutta mielialaa, kun niillä oli hypoglykemia. Tutkimusta johtanut tohtorikoulutettava Thomas Horman kommentoi, että tutkimuksella on myös vaikutusta ahdistusta tai masennusta sairastavien hoitoihin.

Tutkijoiden todettua, että hypoglykemia vaikuttaa huonoihin mielialoihin, tutkijat aikovat määritellä, voiko krooniset, pitkäaikaiset tapaukset nostaa masennuksen kaltaisen käytöksen riskiä. Yhden aterian jättäminen väliin voi aiheuttaa nälkäkiukkua, mutta jos aterioiden jättämisestä väliin tulee tapaa, voi se vaikuttaa mielialaan.

”Huono mieliala ja huono syöminen voivat muuttua ikäväksi kierteeksi siinä mielessä, että jos ihminen ei syö kunnolla, hän kokee laskua mielialassa ja tämä lasku voi saada heidät haluamaan olla syömättä”, Horman sanoi.

”Jos joku jatkuvasti jättää aterioita väliin ja jatkuvasti kokee tätä stressitekijää, reaktio voi vaikuttaa emotionaaliseen tilaan pysyvämällä tasolla”, hän lisäsi.

Lähde: Metro