Tutkimuksessa ei osattu sanoa syytä, miksi lääkärin sukupuolella voi olla vaikutus siihen, selviääkö nainen sydänkohtauksesta vai ei.

Naiset menehtyvät sydänkohtaukseen todennäköisemmin, jos heitä hoitaa mieslääkäri, ilmenee Proceedings of the National Academy of Sciences -journalissa (PNAS) julkaistusta tutkimuksesta. Jos naispotilasta hoitava lääkäri on nainen, selviytyminen on todennäköisempää, uutisoi INSIDER.

Tutkimuksessa analysoitiin floridalaisiin sairaaloihin tulleiden yli 500 000 sydänkohtauspotilaiden tietoja vuosien 1991 ja 2010 väliltä. Tietojen avulla tutkijat selvittivät, miten sydänkohtauspotilaalle kävi ja lääkärin nimen perusteella tunnistivat, kumpaa sukupuolta lääkäri oli, jättäen pois laskuista ne lääkärit, joiden nimien perusteella sukupuolta ei voitu varmasti päätellä.

INSIDER:n mukaan tutkimus osoitti, että kaikkinensa 11,9 prosenttia potilaista menehtyi sydänkohtauksen saatuaan. Miehillä ja naisilla lopputulos oli samankaltainen, kun heitä hoiti naislääkäri.

Naislääkäreiden hoitamilla naisilla sen sijaan oli korkeammat selviytymislukemat kuin mieslääkäreiden hoitamilla naisilla. INSIDER kertoo, että mieslääkäreiden hoitamat naiset selvisivät 1,52 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naislääkäreiden hoitamat naiset.

Pieni, mutta huomattava ero

Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta se on silti huomattava. Tutkimuksen tekoon osallistuneen Seth Carnahanin mukaan jos mieslääkäreiden hoitamien naisten selviytymislukemat olisivat samat kuin naislääkäriden hoitamilla naisilla, 1 500 – 3 000 naista vähemmän olisi kuollut tutkimusotannasta.

INSIDER:n mukaan tutkimuksessa myös paljastui, että naisille kävi paremmin, jos sairaalan ensiapuosastolla on enemmän naislääkäreitä. Tämän lisäksi enemmän naiskollegoita omaavat mieslääkärit antoivat tehokkaampaa hoitoa naispotilaille.

Aiemmin on saatu näyttöä siitä, että naiset epätodennäköisemmin selviävät sydänkohtauksesta kuin miehet. Tähän on muutamia teorioita, kuten hoidonsaanti viivästyy tai sydänkohtausta on vaikeampi diagnosoida sekä se, että naisilla on taipumus saada sydänkohtauksia myöhemmällä iällä.

PNAS:ssa julkaistun tutkimuksen tekijät myös lisäsivät, että potilaan ja lääkärin sukupuolten yhteensopivuus tai eroavaisuus voi olla myös yksi tekijä, joka auttaa selittämään eron selvytymisessä.

Naisilla erilaisia oireita

PNAS:n tutkimuksessa pystyttiin vain perehtymään dataan, joten siinä ei voitu päätellä syitä, miksi naispotilaille sydänkohtaus oli kohtalokkaampi, jos heitä hoiti mieslääkäri. Tutkimuksen tekoon osallistunut Minnesotan yliopiston Brad Greenwood kuitenkin nosti esiin muutamia avainhavaintoja.

”Tärkeintä, mitä lukijat voivat tästä tutkimuksesta ottaa irti, ovat eroavaisuudet sydänkohtauksen oireissa miesten ja naisten välillä”, Greenwood totesi.

INSIDER:n mukaan rintakipu ja epämukava tunne ovat yleisiä sydänkohtauksen oireita sekä miehille että naisille. Mutta naiset todennäköisemmin kokevat oireita, kuten hengästyminen, pahoinvointi ja oksentaminen, epätavallinen väsyminen sekä kipu selässä, hartioissa ja leuassa.

Greenwood lisäsi, että vaikka tutkimus korostaa monipuolisuuden tärkeyttä lääkäreiden keskuudessa, hän ei kehoita naisia välttämään mieslääkäreitä.

”Eroavaisuus lääkäreiden laadussa on suuri, joten toteamalla miehet huonoiksi tai naislääkärit hyviksi voi johtaa vaikeuksiin”, Greenwood sanoi.

”Potilaiden pitäisi, totta kai, varmistaa, että heidät otetaan vakavasti ja vahvasti puhua itsensä puolesta (tai varmistaa, että joku tekee sen heidän puolestaan)”, hän jatkoi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: INSIDER