Kotitöiden jakamistavoilla avioparin osapuolten kesken on suuri merkitys tyytyväisyyteen liitossa.

Tutkimuksen mukaan epätasainen kotitöiden jako vaikuttaa negatiivisesti vaimojen tyytyväisyyteen avioliittonsa suhteen – etenkin, kun vaimot tuntevat, että roolien pitäisi olla samanveroiset. Sama ei kuitenkaan pätenyt miesten kohdalla.

Sex Roles -lehdessä julkaistua tutkimusta varten tutkijat tutkivat 220 pariskuntaa, jotka olivat menneet naimsiin kahden vuoden sisällä tutkimuksen aloittamisesta. Osallistujat saivat täytettäväkseen nettikyselyn, jossa mitatiin kahta asiaa: tapoja, miten pariskunnat kokivat minkäkin kotityön olevan miehen tai naisen vastuulla sekä sitä, miten avioparit käytännössä jakoivat kotityöt.

Huffington Postin mukaan osallistujia pyydettiin olemaan keskustelematta vastauksista kumppaneidensa kanssa. Vastaukset analysoituaan tutkijoille selvisi, että epätasainen kotitöiden jako vaikutti negatiivisesti naisten kohdalla, mutta samaa ei tapahtunut miesten osalta.

”Tyytyväisimmillä pariskunnilla on samanlaiset odotukset ja he noudattavat niitä”, tutkimusta johtanut Brian G. Ogolsky kommentoi tiedotteessa.

”Aviomiesten kohdalla kotitöiden jakaminen ei ole suoraan kytköksissä tyytyväisyyteen avioliitossan. Joko he eivät huomaa siinä olevan epäjohdonmukaisuutta tai he ovat omaksuneet ajatuksen siitä, että kotityöt kuuluvat naisille”, hän lisäsi.

Ogolskyn mukaan pariskuntien pitäisikin keskustella kotityöaiheesta suhteen alkuvaiheessa.

”Tuoreiden avioparien pitää ajatuksen kera suunnitella, miten he saavat odotuksensa kotitöiden jakamisesta toteutumaan, etenkin jos tuore aviopari vahvasti arvostaa sukupuolten tasa-arvoa kotitöiden osalta. Ja tästä tulee entistä tärkeämpi aihe, kun pari alkaa tehdä lapsia”, tutkija neuvoi.

Lähde: Huffington Post