Aiemmissa tutkimuksissa sinkki-imeskelytabletit ovat lyhentäneet flunssan kestoa ja dosentin mukaan tuore tutkimus ei kumoa aiemmin havaittua hyötyä.

Sinkki-imeskelytabletit eivät lyhentäneet flunssan kestoa, havaittiin Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Sinkkitablettien vaikutusta flunssaan selvitettiin Helsingin kaupungin työntekijöillä.

Tutkimuksessa koehenkilöt saivat kotiinsa pakkauksen, jossa oli sinkkitabletteja tai lumetabletteja, ja heitä ohjeistettiin ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua imeskelemään kuusi tablettia päivässä mahdollisimman hitaasti viiden päivän ajan. Sinkkiryhmässä päivittäinen sinkin annos oli 78 milligrammaa.

Tutkimuksen aikana 88 koehenkilöä sairastui flunssaan. Viisi päivää kestäneen hoidon aikana toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.

Sinkki-imeskelytablettien vaikutuksesta on saatu ristiriitaista tutkimustietoa. Ainakin kahdeksassa aiemmassa tutkimuksessa sinkki-imeskelytabletit ovat lyhentäneet flunssan kestoa, mutta monissa muissa tutkimuksissa sinkki on ollut tehoton.

Tulosten ristiriitaisuus voi selittyä sinkkitablettien eroilla. Nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin suomalaisissa apteekeissa myytäviä 13 milligramman sinkkiasetaattitabletteja, joista sinkin on todettu liukenevan hyvin.

”Emme voineet osoittaa sinkki-imeskelytabletteja tehokkaaksi, mutta tutkimuksemme ei myöskään kumoa kahdeksan aikaisemman tutkimuksen havaitsemaa hyötyä”, dosentti Harri Hemilä sanoo.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.