Kesällä ja etenkin kesälomalla monella suomalaisella alkoholinkäyttö lisääntyy.

Jos kesän janojuomana on ollut olut, lonkero, siideri tai muu alkoholijuoma ja alkoholinkäyttö on ollut runsasta sekä toistuvaa, voi se olla jättänyt jälkensä. Jo yksittäinen humalaan johtava juominen aiheuttaa mittavia muutoksia elimistöön ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihduntaan, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.

Jos juominen jatkuu pidempään, myös haitat kertautuvat. Munuais- ja maksaliitto varoittaa, että jo muutaman viikon runsas alkoholin käyttö aiheuttaa käytännössä kaikille maksan rasvoittumisen.

”Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa”, gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta kertoo.

Jos alkoholinkäyttö jatkuu kuitenkin pidempään, voi rasvamaksa edetä rasvamaksatulehdukseksi, eli steatohepatiitiksi, ja vuosien tai jopa vain kuukausien kuluessa maksaan voi kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

”Vaikeassa, sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä”, Åberg muistuttaa.

Turvallista rajaa vaikea asettaa

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus vaatii yleensä useamman vuoden runsaan juomisen. Kuitenkin myös lyhyempi intensiivinen ryyppykausi voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.

Munuais- ja maksaliiton mukaan turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa. Tämä johtuu siitä, että alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa (NAFLD) maksa on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille. Jo vähäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa steatohepatiitin kehittymisen.

”Kesän muutaman viikon runsaan alkoholinkäytön riskinä on, että runsas alkoholinkäyttö ei lopukaan loman loputtua. On tärkeää tunnistaa vaikeus laittaa korkki kiinni ja apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa”, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kehottaa.