Estrogeenit vaikuttavat kaikkialla naisen kehossa, ja ne ovat välttämättömiä hedelmällisyyden lisäksi esimerkiksi nivelille, luustolle sekä verisuonten, kudosten ja ihon kimmoisuudelle.

Luultavasti jokainen nainen tietää, että elimistö tuottaa estrogeeneja munasarjoissa. Sen lisäksi estrogeeneja syntyy rasvakudoksessa, jolla on HUSin mukaan yllättävän suuri tehtävä estrogeenien tuottajana ja varastoijana todennäköisesti naisen koko eliniän ajan.

”Vaikka suurin osa elimistön estrogeenista tuotetaan munasarjoissa, myös rasvakudoksen estrogeeniaineenvaihdunta on huomattavaa jo ennen vaihdevuosia”, Natalia Hetemäki HUSin Naistenklinikalta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta kertoo väitöskirjaan tähtäävän tutkimuksensa tuloksista.

Estrogeeneja, eli naishormoneita on erilaisia ja niistä tärkeimpiä naisen elimistössä ovat estradioli, estroni sekä estrioli. Hetemäen tutkimuksessa selvitettiin ihonalaisen ja vatsaontelon sisäisen rasvakudoksen estrogeenipitoisuuksia sekä aineenvaihduntaa ennen vaihdevuosia kudosnäytteiden avulla.

Tutkimuksen naisilla vaihdevuodet eivät olleet vielä alkaneet, eli munasarjat tuottivat edelleen estrogeeneja, joista estradioli oli vallitsevana verenkierrossa. Tutkimuksessa ilmeni, että estrogeeneja syntyi myös rasvakudoksessa huomattavia määriä, ja että vyötärönympäryksen kasvu lisäsi estradiolin tuotantoa ihonalaisessa rasvassa.

Merkitystä ei vielä tiedetä

Tutkimuksessa havaittiin, että ihonalaisessa rasvakudoksessa tuotetaan ja säilötään suuria määriä myös biologisesti heikompaa estrogeenia, estronia. Estroni oli vallitseva estrogeeni rasvakudoksessa, jossa sitä oli verenkiertoon verrattuna yli viisinkertainen määrä.

”Ennen vaihdevuosia naisille kertyy rasvakudosta tyypillisimmin ihonalaiseen rasvaan, erityisesti reisien ja lantion alueelle. On mahdollista, että tätä rasvajakaumaa auttaa ylläpitämään sekä munasarjojen tuottama verenkierron estrogeeni että rasvakudoksessa paikallisesti tuotettava estrogeeni”, Hetemäki sanoo.

Rasvakudoksen tuottamien estrogeenien laajempaa merkitystä ennen vaihdevuosia ei tiedetä.

”Suuri kysymys edelleen on, miksi rasvakudos tuottaa jo ennen vaihdevuosia munasarjojen toiminnasta huolimatta paljon estrogeenia ja mikä merkitys tällä on elimistön estrogeenitasapainon kannalta”, parhaillaan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa erikoistumassa oleva Hetemäki pohtii.

Merkitys korostuu vaihdevuosien jälkeen

HUSin mukaan Hetemäki on tutkinut kudosnäytteistä myös vaihdevuosien jälkeistä rasvakudoksen estrogeenien tuotantoa ja varastointia. Vaihdevuosien tiedetään olevan vedenjakaja naisen elimistössä tapahtuvassa estrogeenituotannossa: kun munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia, rasvakudos muuttuu tärkeimmäksi estrogeenin lähteeksi.

Hetemäki osoitti edellisessä, vuonna 2017 ilmestyneessä artikkelissaan, että vaihdevuodet ohittaneilla naisilla vyötärönympärysmitan kasvu lisäsi estrogeenituotantoa vatsaontelon sisäisessä rasvakudoksessa. Siellä myös estrogeenien pitoisuus oli korkein.

Vatsaontelon sisäisen rasvan liiallinen määrä lisää matala-asteisen tulehdustilan ja aineenvaihdunnallisten sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen riskiä. HUSin mukaan niin näiden sairauksien kuin estrogeeniriippuvaisten kasvaimienkin yhteys rasvakudoksen tuottamaan estrogeeniin on kuitenkin vielä epäselvä.

Rasvakudos siis tuottaa ja varastoi estrogeeneja jo nuoremmilla naisilla, mutta rasvakudoksen tuottamien estrogeenien merkitys korostuu kuukautisten päättymisen jälkeen. Rasvakudoksessa tapahtuvasta estrogeeniaineenvaihdunnasta on olemassa vain vähän tietoa, sillä siihen päästään käsiksi vain rasvakudosnäytteitä tutkimalla.

Hetemäen tutkimuksessa otettiin näytteet ihonalaisesta ja vatsaontelon sisäisestä rasvakudoksesta 28 naiselta HUSin Naistenklinikalla tehdyn leikkauksen yhteydessä, minkä lisäksi tutkittiin verenkierron estrogeenipitoisuudet. Tutkimus on julkaistu Journal of Steroid Biochemisty and Molecular Biology -tiedelehdessä ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.