Oman uniportin ohittaminen saattaa johtaa sängyssä pyörimiseen.

Jos illalla joudut pyörimään sängyssä eikä uni tule millään väsymyksestä huolimatta, olet saattanut ohittaa ihanteellisen nukahtamisajankohtasi, eli uniportin. Mehiläisen koulutettu uniohjaaja ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Ullamaija Keskisen mukaan unentarve on ihmisillä hieman erilainen.

”Mutta suurin osa pärjää hyvin noin 7–8 tunnin yöunilla. Nukahtamisen oikea-aikaisuus vaihtelee yksilöllisesti, joten uniportti, eli alttius nukahtaa helposti, on ihmisillä eri aikaan eikä yhtä oikeaa nukkumaanmenoaikaa ole”, hän kertoo tiedotteessa.

Unesta kannattaisi tarttua heti kiinni, kun tuntee itsensä uneliaaksi. Uneliaisuus kertoo siitä, että oma uniportti on auki ja on riittävän rentoutunut nukahtaakseen, ja kun oma uniportti sulkeutuu, tulee taas virkeämpi olo ja nukahtaminen voi viivästyä.

”Usein saattaa olla niin, että uniongelmista kärsivä ihminen on kadottanut tiedon siitä, mikä on itselleen sopivin uniporttiaika. Tällöin kannattaa miettiä, milloin ennen menikään nukkumaan, kun ei vielä ollut uniongelmia”, Keskinen opastaa.

Jatkuvasti väsyneenä voi olla hankala erottaa uneliasta oloa väsymyksestä. Väsyneenäkin keho voi olla jännittynyt ja mieli levoton, jolloin ei pysty rauhoittumaan ja nukahtaminen vaikeutuu.

Älä yritä nukahtaa väkisin

Nukahtamista ei kannata yrittää väkisin. Mehiläisen mukaan jos uni ei tule 15-20 minuutin aikana valojen sammuttamisen jälkeen, on parempi nousta ylös eikä pakottaa itseään pyörimään sängyssä.

Sänkyyn ei myös kannata mennä varmuuden vuoksi liian aikaisin. Unen odottelu sängyssä voi stressata pikemminkin kuin rentouttaa.

Ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittua hyvissä ajoin ja varata rauhoittumiseen aikaa. Mehiläisen mukaan noin 1,5-2 tuntia on sopiva aika, joka kannattaa varata päivän vireystilan laskemiseen.

Jos on koko päivän ajan menossa tai puuhastelee aktiivisesti kaikkea nukkumaanmenoon saakka, voi olla melko vaikeaa tunnistaa hetkeä, jolloin unettaa luonnollisesti. Jos on erityisen vaikeaa rauhoittua, voi kokeilla tehdä vaikkapa erityisiä rentoutusharjoituksia.

Suosi säännöllistä vuorokausirytmiä

Mehiläinen muistuttaa, että sekä säännöllinen nukkumaanmenoaika että säännöllinen heräämisajankohta tukevat säännöllistä vuorokausirytmiä – ja siten myös ihanteellisen nukkumaanmenoajan löytymistä.

Ihmisellä on luonnollinen ja fysiologinen tarve nukkua yöllä, mikä häiriintyy helposti silloin, kun on paljon poikkeavia työaikoja, vuorotyötä ja uni-valverytmistä poiketaan jatkuvasti.

”Jos perusta on kunnossa, eli päivällä on riittävän vireä, ei ole erityisiä huolia tai muita valvottavia tekijöitä, muutamat poikkeukset eivät sekoita unirytmiä ja hankaloita nukahtamista. Pari huonosti nukuttua yötä kestää ihan hyvin, ja huonosti nukutut yöt normaalisti korvaantuvat seuraavien hyvien yöunien aikana”, Keskinen sanoo.

”Kannattaa kuitenkin palata omaan unirytmiin mahdollisimman pian poikkeuksien jälkeen”, hän lisää.