THL muistuttaa: Syyslomalla kiinnitettävä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön

Omilla toimilla voi pienentää koronaviruksen leviämisriskiä, mikä on tärkeä muistaa myös syyslomaa viettäessä.

Koululaisten syyslomaviikot ovat käsillä. Syyslomat on jaettu viikoille 42 ja 43, eli osassa maata lomalle jäädään tämän viikon jälkeen ja lomaillaan 12.-18. lokakuuta ja loput lomailevat 19.-25. lokakuuta – löydät eri alueiden syyslomien ajankohdat Opetushallituksen sivuilta.

Syyslomaviikoilla moni suomalainen matkailee kotimaassa, mikä on saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) muistuttamaan koronaturvallisuudesta. Myös syyslomalla on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin sekä maskien käyttöön.

Aiemmin syksyllä ruskaretkiltä useisiin kuntiin eri puolille Suomea palanneet tartunnan saaneet ovat esimerkki siitä, miten tautia voi levitä alueille, joilla koronavirusta ei ole hetkeen todettu.

”Koronavirustartuntojen määrä voi yksittäisestäkin altistumistilanteesta nousta suureksi, kun palataan kotikuntaan ja jatkotartuntoja ehtii tapahtua esimerkiksi lähipiirissä ennen selkeiden oireiden alkamista”, kuvailee THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.

Omilla teoilla voit vaikuttaa

Rauhallisemman kesän jälkeen koronavirustartuntojen määrät ovat kääntyneet syksyn aikana Suomessa nousuun. Kuluvalla viikolla maanantaina kerrottiin 164 uudesta tartunnasta ja tiistaina uusien tartuntojen määrä oli 227.

THL:n mukaan turvaväleistä on pidettävä huolta, kun liikutaan paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä. Maskia on suositeltava käyttää joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää.

Hygieniasta huolehtiminen edesauttaa oman sekä muiden kotimaan matkan onnistumista. Hygieniasta huolehtiminen on hyvä muistaa myös muulloinkin kuin syyslomalla reissatessa.

Alla THL:n neuvot omista teoista, joilla voit pienentää koronaviruksen leviämisriskiä myös syyslomalla:

 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin.
 • Älä lähde matkalle, jos sinulla on lieviäkään oireita.
 • Lataa Koronavilkku puhelimeesi. Näin saat tiedon, jos olet tietämättäsi altistunut koronavirukselle matkasi aikana.
 • Muista käsi- ja yskimishygienia.
 • Käytä maskia joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, jos et pysty pitämään turvaväliä.
 • Myös taukopaikoilla on pidettävä huolta hygieniasta, turvaväleistä sekä käytettävä maskia tarvittaessa.
 • Huomioithan, että matkakohteesi koronarajoitukset voivat erota kotipaikkakuntasi tilanteesta.
 • Noudata matkailuyrittäjien hygienia- ja muita turvallisuusohjeita.

”Matkailuyrittäjät ovat panostaneet turvallisuuteen ja hygieniaan. Heidän tekemänsä järjestelyt, kuten porrastetut hotelliruokailut sekä erilaisten aktiviteettien henkilörajoitukset ja hygieniatoimet, auttavat osaltaan tartuntariskin hallinnassa. Näitä yrittäjien laatimia ohjeita on syytä noudattaa”, Kiviranta sanoo.

Löydät THL:n suosituksen kasvomaskien käytöstä kansalaisille täältä ja aiemmin julkaistusta artikkelista voit lukea, miten kasvomaskia käytetään oiken. Ajankohtaista koronatietoa löydät täältä ja voit tarkistaa, minkä verran tartuntoja on yhteensä ja minkä verran eri puolilla maata koronakartasta täällä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.