Lankkupito on tehokas tapa treenata keskivartaloa ja mikä parasta, liike on helppo ja nopea toteuttaa.

Lankuttaminen on yksi suosituimpia ja tehokkaimpia tapoja treenata, koska sen toteuttaminen ei vie kauaa ja tuloksia voi nähdä suhteellisen lyhyessä ajassa. Lankkutreeni päivittäin voi olla hyvä tapa vahvistaa keskivartaloa ja samalla tukea selkärankaa.

Lankuttamisesta seuraa monia hyviä asioita ja alle onkin listattu 7 syytä, miksi lankkutreenin tekeminen kannattaa aloitaa.

1. Parannat keskivartaloasi ja suoritustasi

Lankkutreeni on ihanteellinen juuri keskivartaloa ajatellen, koska se aktivoi kaikki suuret lihasryhmät (transverse abdominus, rectus abdominus, external oblique muscle) ja pakarat. Näitä lihasryhmiä on tärkeä vahvistaa, sillä jokaisella on oma tarkoituksensa; transverse abdominisin treenamisen myötä kykysi nostaa suurempia painoja kasvaa, rectus abdominisin treenaaminen parantaa urheilusuoritusta ja antaa tavoitellun sixpackin, oblique musclesin treenaaminen parantaa kykyä vakaaseen sivutaivutukseen ja vartalon kiertämiseen sekä pakaroiden treenaaminen vahvistaa selkää ja muokkaa takamustasi.

2. Selkävaivojen riski pienenee

Lankuttaminen on treenimuoto, joka mahdollistaa lihasten kehittämisen ilman, että laitat liikaa painetta selkärangalle tai lantiolle. Lankkujen tekeminen säännöllisesti voi vähentää merkittävästi selkäkipuja, mutta se myös vahvistaa lihaksia ja varmistaa vahvan tuen koko selällesi.

3. Energiaa palaa ja aineenvaihdunta tehostuu

Lankkutreeni on mainio tapa haastaa koko vartalo, koska niiden tekeminen päivittäin polttaa enemmän kaloreita kuin muut perinteiset vatsalihasliikkeet. Päivittäisestä lankuttamisesta vahvistuneet lihakset polttavat enemmän energiaa jopa paikoillaan ollessasi. Tämä onkin erityisen tärkeää, jos vietät paljon aikaa istuen tietokoneen ääressä. Jos myös otat lankkutreenin osaksi päivittäisiä rutiineja ennen tai jälkeen töiden, tarjoaa se sinulle tehostuneen aineenvaihdunnan sekä varmistaa, että se aineenvaihdunta pysyy korkeana koko päivän.

4. Ryhti paranee

Vahvistamalla keskivartaloa pystyt pitämään kunnon ryhdin jatkuvasti, koska sen alueen lihaksilla on iso vaikutus niskan, hartioiden, rinnan ja selän yleiseen kuntoon.

5. Tasapainosi paranee

Jos sinun on vaikea seistä hetkeä pidempään yhdellä jalalla, voi lankkutreeni auttaa siinäkin, sillä vahvemmat vatsalihakset auttavat sinua pysymään tasapainossa.

6. Notkistut

Yksi säännöllisen lankuttamisen hyödyistä on vartalon vahvistumisen lisäksi notkeuden parantuminen, sillä treeni venyttää eri lihaksia. Perinteisen lankun lisäksi lankkutreeniin kannattaa ottaa mukaan sivulankku, jolloin voit työstä myös ulompia vinoja vatsalihaksia (oblique muscles).

7. Mieliala kohenee

Lankuttamisella voi olla vaikutus myös henkiseen hyvinvointiisi, sillä lankkutreeni venyttää lihasryhmiä, jotka vaikuttavat stressiin ja jännitykseen kehossa. Tämän lisäksi lankkupito voi myös auttaa hoitamaan ahdistusta ja masennuksen oireita, jos treeni on osa rutiinejasi. Ja kun säännöllisen treenin vaikutukset alkavat näkyä ulkoisesti, voi sekin vaikuttaa positiivisesti omaan hyvinvointiin.

Jos lankun tekeminen ei ole sinulle tuttua, voit katsoa mallia esimerkiksi täältä. Jos taas haluat hyvän lankkutreenin, katso vinkki täältä.

Lähde: Lifehack