Tänä viikonloppuna juhlitaan vappua.

Monella vapun viettoon kuuluu olennaisena osana sima ja munkit, joita tehdään myös itse. Munkkeja paistaessa täytyy kuitenkin muistaa olla varovainen kuuman rasvan kanssa.

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan suomalaiskodeissa osataan yleensä olla varovaisia munkkien paistamisen kanssa. Rasvaa on hyvä lämmittää hiljalleen ja seurata sen lämpötilaa mittarilla.

Jos käy huonosti, voi munkkien paistamisen yhteydessä syttyä rasvapalo. Rasvapaloa ei koskaan pidä sammuttaa vedellä.

”Jos rasva syttyisi palamaan, tulee se tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä”, omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo.

Rasvapalon sammuttaminen vedellä on vaarallista. If on havainnollistanut tätä turvallisessa testiympäristössä kuvatulla videolla, jolla rasvapaloon laitetaan vettä – video on hurjaa katsottavaa:

Ifin mukaan kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ’nakit ja muusi’ -paloiksi.

”Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi”, Utunen sanoo.

Kiire, huolimattomuus ja monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy keittiön vaaratilanteille on myös alkoholi: uunia ja liettä ei tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila sekä alentaa huomiointikykyä että voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.

”Omalla käytöksellä voi vähentää paloriskejä selvästi”, Utunen kommentoi.

If listasi vinkit turvalliseen vapun kokkailuun:

  • Älä kokkaa humaltuneena
  • Tarkista palovaroittimien toimivuus
  • Hanki sammutusvälineitä keittiöön ja pidä ne aina käden ulottuvilla
  • Puhdista liesituulettimen suodatin
  • Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla