Runsasrasvaisen aterian syömisen ajankohta voi vaikuttaa siihen, kuinka kehosi siihen reagoi.

Paljon rasvaa – etenkin tyydyttyneitä rasvahappoja – sisältävä ruokavalio voi johtaa krooniseen tulehdukseen. Tutkijat uskovat sen voivan saada aikaan erilaisia terveysongelmia sydäntaudista liikalihavuuteen. Cosmopolitan kertoo tutkimuksen selvittäneen, että ajoittamalla runsasrasvaisen aterian tiettyyn ajankohtaan päivästä, voit vaikuttaa siihen, miten kehosi reagoi ateriaan.

Oikea ajankohta tyydyttyneiden rasvojen syömiselle on selvitetty tutkimuksella

Texas A&M University -yliopiston raportin mukaan syömällä tyydyttyneitä rasvoja aiemmin päivällä, kuten ennen lounasaikaa, on mahdollista vähentää sitä, kuinka tulehtuneita soluista tulee vastauksena tyydyttyneisiin rasvahappoihin.

EBioMedicine-journalissa julkaistu tutkimus selvitti myös, että mitä myöhemmin runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävää ruokaa syö, sitä todennäköisemmin se häiritsee kehon sisäistä kelloa ja tämän johdosta voi pahentaa mitä tahansa tulehdusvastetta syötyihin ruokiin.

Tämä taas voi saada olon verkkaiseksi ja voi vaikuttaa kykyyn mennä nukkumaan “järkevään aikaan”. Cosmopolitanin mukaan tutkijat rinnastivat jopa runsasrasvaisen ruokavalion vaikutukset jet lagiin.

Tutkijoiden mukaan etenkin palmitiinihappo asettaa joitakin kehon soluja uudelleen eri aikavyöhykkeisiin.

“Ihmiset pärjäävät hyvin, kun koko keho siirtyy eri aikavyöhykkeelle, mutta kun osa soluista siirtyy ja osa ei, vaikuttaa siitä seuraavan tulehdus”, tutkijat totesivat.

Olo voi jopa tuntua pökkeröiseltä, jos rasvaista ruokaa syö väärään aikaan päivästä

Haluatko nauttia mieluummin esimerkiksi rasvaisen hampurilaisen lounaalla tai päivälliseksi? Cosmopolitanin mukaan tutkimuksen päätutkija on antanut vinkkejä vaihtoehdoista, jotka voivat olla vastapainona tyydyttyneiden rasvahappojen ikäville vaikutuksille soluissa ja vuorokausirytmissä.

Esimerkiksi omega-3-rasvahappoihin kuuluva DHA voi “häiritä” solujen reaktiota liialliseen määrään tyydyttynyttä rasvaa. Cosmopolitanin mukaan myös muuten terveellisen ruokavalion nauttiminen, mikä on täynnä vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja vähärasvaista lihaa, voi olla terveydelle puskurina sattunaisten syöpöttelyjen haittavaikutuksilta.

Cosmopolitanin mukaan, jos koet olevasi pökkeryksissä monena päivänä viikossa, voi tutkimuksen perusteella olla hyvä vähentää prosessoitujen ruokien ja rasvaisten vaihtoehtojen syömistä iltapäivästä eteenpäin. Se voi auttaa laskemaan tulehdusta sekä laittaa sisäistä kelloasi oikeaan aikaan.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Cosmopolitan